maandag 30 juni 2014

Israel vindt lichamen van ontvoerde kolonisten-tieners


Israel heeft maandag de lichamen gevonden van de drie kolonisten-tieners die 18 dagen geleden werden gekidnapt toen zij bij de nederzetting Gush Etzion wilden liften. Eyal Yifrah (19) en Gilad Shaar en Naftali Fraenkel (beiden 16,vlnr op de foto) werden dood aangetroffen bij Halhul, the noorden van Hebron.
Reuters citeert Israelische veiligheidsmensen die zeiden dat de tieners zoals het er nu uitziet, kort na te zijn ontvoerd zijn doodgeschoten. [Dat kon overigens al worden afgeleid uit de bandopname van het telefoongesprek dat één van hen kort voor hun dood voerde (en dat ook tot hun dood leidde) waarop schoten konden worden gehoord]. Hun lichamen werden ontdekt in een open veld onder een stapel stenen, aldus een militaire woordvoerder, luitenant-kolonel Peter Lerner.
Het Israelische ''veiligheidskabinet'' een kern van de voltallige ministerraad, kwam aan het begin van de avond bijeen om zich te beraden op een reactie. Alles wijst erop dat dit een vergaande wraakactie zal zijn op Hamas. Diverse Israelische ministers hintten daarop. Premier Netanyahu zei in het begin van de avond:  ''Ze werden gekidnapt en in koelen bloede vermoord door dieren. (..) Hamas is verantwoordelijk en Hamas zal ervoor boeten."
Onderminister van Defensie Danny Danon (Likud) riep om een ''all-out'' militaire aanval gericht oop de totale vernietiging van Hamas. Minister van Economie Naftali Bennett (Habayit Hayehudi) ''Nu is de tijd voor actie, niet woorden.'' Minister van Huisvesting Uri Ariël (Habayit Hayehudi): "A la guerre comme al la guerre, we moeten aan de ene kant de terroristen zonder pardon aanpakken en aan de andere kant antwoorden met een toepasselijk zionistisch antwoord'' (met dat laatste bedoelde hij: weer flink wat bouwen in de nederzettingen). Onderminister van Transport Tzipi Hotovely (Likud):  ''De Israelische regering moet een oorlog beginnen gericht op de dood van Hamas dat verantwoordelijk is voor de moorden, en terugkeren naar de politiek van ''targeted assassinations."
Vanuit Washington, New York en Londen, kwamen veroordelingen van president Obama, VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon, en de Britse premier Cameron. (Dat contrasteert nogal met de keren dat er Palestijnse doden vallen, want dan blijft het op deze plaatsen altijd erg stil, AbuP).    
Intussen zijn  alle toegangen tot Hebron opnieuw afgesloten en maakt het leger aanstalten de huizen te gaan vernietigen van de twee mannen die volgens de Shin Bet de kidnapping op hun geweten hebben.
In Gaza zei woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas: "Alleen de Israelische versie van de gebeurtenissen is gepubliceerd. Israel zoekte en aanleiding voor agressie tegen ons, tegen Hamas. We wijzen alle Israelische beschuldigingen en dreigementen aan ons adres van de hand. We zijn er aan gewend en we weten hoe we ons moeten verdedigen. Geen enkele Palestijnse groep, Hamas of een andere, heeft verantwoordelijkheid genomen voor de actie en de Israelische versie kan daarom niet worden geloofd."

7 opmerkingen:

jack zei

Zullen die Israelies dan nooit begrijpen dat de woede die ze nu voelen dezelfde is als de woede die de palestijnen bijna dagelijks voelen als hun palestijnse tieners worden afgeschoten door het IDF?
Nee, waarschijnlijk want een israeli is nou eenmaal oneindig meer waard dan een moslim in hun ogen. En ook in onze ogen blijkbaar want waarom komt de NOS nu wel met grote foto's van de slachtoffers waar anders niet eens melding gemaakt wordt als het palestijnse tieners beftreft.

Abu Pessoptimist zei

Jack,
mijn idee. Zo werkt het nog steeds.

Anoniem zei

Een vraag die onbeantwoord blijft is waarom Hamas zoiets doms zou doen. Waarom werden deze drie illegale kolonisten op een zo opvallende wijze 'begraven'. Het lijkt er sterk op dat de daders wilden dat de lijken gevonden zouden worden.

Een andere onbeantwoorde vraag is tegelijkertijd de eerste vraag die ieder zichzelf respecterende onderzoeker als eerste stelt: Qui bono? Wie heeft er nu eigenlijk voordeel van deze hele onaangename geschiedenis?

Op zulke momenten bekruipt mij altijd het motto van de Israelische geheime dienst:

"By way of deception, thou shalt do war"

Anton

Abu Pessoptimist zei

Anton,
Hoezo Hamas? En wilden ze wel dat de lijken gevonden zouden worden? Misschien handelden ze wel in paniek, nadat die enge jongen had gebeld en dachten ze dat elk moment leger en politie achter zich aan zouden krijgen. Wie zal het zeggen?

Anoniem zei

Abu,

Misschien moet je m'n vorige reactie nog eens goed lezen.

Anton

jack zei

Het gaat om liftende tieners...een toevallige omstandigheid die van tevoren onmogelijk valt te plannen door wie dan ook. Dat weet Israel natuurlijk heel erg goed maar daar hebben ze lak aan. Ze hanteren de regel dat er voor iedere gedoodde israeli min of meer willekeurig minstens 20 palestijnen gedood zullen worden. En hoe zeer ik ook poog de israelis te begrijpen dit is wat nu waar de bevolking om lijkt te vragen: moord en doden. Want alleen israelis mogen palestijnen doden en niet vice versa.Ook de VN weet dat israel deze buitensporige wraakmethode hanteerd, wat uit haar verklaring vanmiddag valt op te maken maar neemt desondanks nooit serieuze maatregelen.
''We roepen iedereen op zich te onthouden van het straffen van individuen voor misdrijven die ze niet persoonlijk hebben begaan of van het opleggen van collectieve straffen'' zo luidt het.

Anoniem zei= Evidence that came to light after Israel removed its gag order on information regarding the June 12 kidnapping and murder of three Jewish Israeli students indicates that it was an Israeli government operation that was intentionally used to punish Hamas and break up the new Palestinian unity government.=

= Despite possession of all of the evidence of the kidnappings and murders, the Israeli government has offered no evidence that indicates responsibility for the acts. Those with any direct connection to the phone calls or the finding of the bodies have remained unidentified.

Prime Minister Netanyahu has used this event for huge political gain: =

http://rinf.com/alt-news/breaking-news/israeli-connection-3-settler-kidnappings/

Herman