vrijdag 20 juni 2014

Twee Palestijnen (14 en 22) gedood, Netanyahu roept Abbas op eenheidsregering te ontbinden


Mahmoud Jihad Muhammad Dudeen. (Ma'an) 


 Mustafa Hosni Aslan (Ma'an)

Updated. Israelische militairen hebben tijden hun acties, volgend op de verdwijning van drie Israelische tieners uit een nederzetting opnieuw slachtoffers gemaakt. Soldaten schoten in de vroege ochtend van vrijdag de 14-jarige Mahmoud Jihad Muhammad Dud'in uit Doura met scherpe munitie in de borst. Bij aankomst in het ziekenhuis in Hebron bleek hij dood te zijn.
Later op de dag overleed in een Israelisch ziekenhuis ook de 22-jarige Mustafa Hosni Aslan uit het Qalandia-kamp. Hij was in het hoofd geschoten en 's ochtends in kritieke toestand binnengebracht. De schoten op de 13-jarige Mahmoud werden gelost tijdens botsingen met jongeren, toen het leger in de vroege ochtend een razzia in Doura (bij Hebron) hield. Aslan werd getroffen bij soortgelijke botsingen in het Qalandia kamp. Mahmoud Dud'in en Mustafa Aslan waren respectievelijk de tweede en derde dode die vielen tijdens de Israelische zoekactie, annex strafactie tegen Hamas. Maandag werd de 20-jarige Ahmed Sabarin uit het vluchtelingenkamp Jalazoun doodgeschoten.
De krant Haaretz meldt dat intussen 355 Palestijnen zijn opgepakt sinds het begin  van Israels strafactie, die Israel ''Broeders Hoeder'' heeft genoemd. De arrestaties van afgelopen nacht (25 in totaal) werden verricht in Doura, het Deheishe kamp bij Bethlehem en ten noorden van Ramallah, meldt de krant. Ma'an meldt dat in het Deheishe kamp vijf gewonden vielen. Een jongen werd levensgevaarlijk gewond door een zogenoemde ''rubber kogel'', vier anderen werden overreden door een legervoertuig. 
Ook werden nieuwe liefdadigheidsinstellingen door Israel geplunderd. Het aantal staat nu op 14 instanties. Israel beweert dat ze aan Hamas gelieerd zijn.
In Gaza werden opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd, nadat er twee raketten op Israel waren afgevuurd. In Gaza vielen zes gewonden door rondvliegende scherven,. vier van hen waren kinderen.
 
De Israelische premier Netanyahu bevestigde vermoedens van sommigen - onder wie de schrijver van dit blog - dat het belangrijkste doel van de Israelische acties het om zeep helpen is van de nieuwe eenheidsregering van Fatah en Hamas. Netanyahu deed een oproep aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas om de regering te ontbinden.
''Ik verwacht van president Abbas dat hij de eenheid met deze moorddadige terreurorganisatie ongedaan maakt,'' zei Netanyahu. ''Ik denk dat dat belangrijk is voor onze gezamenlijke toekomst.'' Kennelijk wordt de nieuwe eenheidsregering, die nieuwe Palestijnse verkiezingen  moet gaan uitschrijven, door de leider van de ''enige democratie in het Midden-Oosten'' als zeer bedreigend gezien. Verkiezingen zouden eens een nieuw Palestijns leiderschap aan de macht kunnen brengen. En je weet natuurlijk wat je hebt,  maar je weet maar nooit wat je krijgt.
Abbas had woensdag in Jedda voor Arabische en Islamitische ministers een opmerkelijke speech gehouden waarin hij de kidnapping veroordeelde en tegen de achtergrond van de arrestatiegolf in de Westoever de ''veiligheidscoördinatie'' met Israel in het belang van de Palestijnse Autoriteit noemde omdat dit een mogelijek intifada kon voorkomen. Zijn woorden werden toegejuicht door progressieve zionisten, zoals de Israëlische Meretz-partij die een oproep deed aan Netanyahu om nu Abbas te ontvangen. Maar in Palestijnse kringen werd Abbas' speech vrij algemeen als verraad aangemerkt. Ook Hamas deed een scherpe aanval op de ''veiligheidscoördinatie''. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas noemde de veiligheidscoördinatie op een persconferentie in Gaza "een misdaad en een inbreuk op de overeenkomst van Cairo (op basis waarvan de eenheid werd beklonken) dat stelde dat veiligheidssamenwerking strafbaar moet zijn bij de wet."
Abu Zuhri noemde Abbas' woorden ''schokkend''. Hij herhaalde dat Palestijnen het recht hebben op verzet tegen de bezetting en hij roemde de  intifada als een fenomeen dat nu eenmaal opkomt wanneer de druk op de Palestijnen wordt vergroot. Abu Zuhri deed een beroep op Egypte, als partij die in 2011 het akkoord over de gevangenenruil van 1.027 gevangen tegen Gilad Shalit had geregeld en gegarandeerd, om tussenbeide te komen nu Israel deze gevangenen opnieuw aan het arresteren is en dus de overeenkomst schendt . Hij waarschuwde dat het voornemen van Israel om gevangen naar Gaza te verbannen ''de poorten van de hel zal openen'' voor de bezettingsmacht.  

PS. Ma'an geeft nu de straffen die de Palestijnse gevangenen in de Israelische gevangenissen krijgen wegens de kidnap van drie kolonisten-jongeren. Het is niet duidelijk of de straffen alleen gelden voor gevangenen van Hamas. Er zijn 5300 gevangen in Israelische gevangenschap. Ik geeft de regels wegens  tijdgebrek onvertaald:
  1. Allowing visits only once every two months for Hamas-affiliated prisoners, and possibly all prisoners.
2. Shutting the canteen and lowering the allowed amount of money from 1000 NIS ($290) a month to 400 ILS ($116).
3. Prisoners allowed to go out into the prison yard for an hour in the morning and an hour in evening, instead of eight hours, in addition to applying a search device at the gate of the yard.
4. Hamas-affiliated prisoners are not allowed to receive newspapers.
5. Hamas-affiliated prisoners are not allowed to watch TV.
6. Guards are allowed to search prisoners while they are in the prison yard.
7. Non-hunger striking prisoners are not allowed to interact with hunger-striking prisoners. 

6 opmerkingen:

Heleen w zei

En de wereld kijkt voetbal.
Heleen

Elisabeth zei

Haaretz beweert dat de jongen 16 is, Jpost noemt hem niet en Ynet vermeldt: "Palestinian teen 'said' killed." Ze geloven het Palestijnse ziekenhuis personeel dus niet op hun woord. Wat een kranten...

Unknown zei

Inmiddels dus nog een 21-jarige Palestijn vermoord vandaag met een kogel in z'n hoofd.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Leeftijden van slachtoffers blijken bijna nooit te kloppen. ook de Palestijnen rommelen ermee, de in Doura doodgeschoten jongen is intussen 14 volgens Ma'an.
Maar wat je zegt over Israelische kranten klopt: ze noemen de slachtofers niet, of als ze wel genoemd worden zijn ze altijd ouder dan ze in werkelijkheid zijn, ze gooiden altijd met enorme stenen of brandbommen of erger, en hun namen worden (meestal) verkeerd gespeld.

Engelbert Luitsz zei

Nog een toevoeging mbt het aantal gevangenen.
Uit een rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 12 mei jl.:

"Momenteel bevinden zich naar schatting 8.700 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Ongeveer 3.500 van hen (39%) zitten een straf uit voor criminele delicten. Ruim 5.200 Palestijnen (61%) zijn gedetineerd op grond van zogenaamde veiligheidsdelicten. Hieronder vallen misdrijven zoals geweldplegingen tegen Israëlische burgers en soldaten en het beramen van terroristische aanslagen. Ook gedetineerde Hamas parlementsleden vallen binnen deze categorie."

Anoniem zei

Dit schrijft De Volkskrant:
'"Derde Palestijn dood bij zoektocht"

Een 22-jarige Palestijn die vanochtend bij een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp gewond raakte, is overleden.'

Gewond raakte! En "dood", niet "gedood". Is spontaan gebeurd zeg maar. Van een keukentrapje gevallen zeker. (En oh ja: de passieve vorm is een vorm van slechte journalistiek).

Egbert

Politie valt 's nachts binnen, arresteert familie en sloopt alsnog huis in Sheikh Jarrah

Het huis van de familie Salhiye na de ''behandeling'' van de Jeruzalems politie. De man die op de puinhopen zit is een buurm...