zondag 1 juni 2014

Zeventien organisaties doen beroep op Ashton ten behoeve van Palestijnse hongerstakers

مواطنون يخرجون في مسيرة دعما للاسرى المضربين عن الطعام منذ 37 يوما بعد صلاة الجمعة. (عدسة: اياد جادالله /وفا)
Demonstratie voor de hongerstakers (Foto WAFA, 30-5-2014)

Zeventien Palestijnse en Israelische mensenrechtengroepen hebben zondag de Europese ''minister van Buitenlandse Zaken" Catherine Ashton in een brief met klem gevraagd actie te ondernemen ten gunste van 125 Palestijnse hongerstakers. 
Volgens een woordvoerster van het Israelische gevangeniswezen worden 70 van hen intussen behandeld in ziekenhuizen. De 125 hongerstakers, de meesten van hen ''administratieve gevangenen'', weigeren nu al meer dan vijf weken voedsel. De staking begon op 24 april als en protest tegen het feit dat Israel - in strijd met een belofte die het deed in ruil voor het beëindigen van een hongerstaking van 2000 gevangenen in 2012 - nog steeds onverminderd gebruik maakt van administratieve detentie, een vorm van gevangenisstraf zonder dat er een proces aan vooraf gaat. (Overigens is het aantal stakers terwijl de brief geschreven werd intussen toegenomen tot 290).
De 17 organisaties schrijven dat de de meerderheid van de hongerstakers nu al 38 dagen voedsel weigeren . Volgens hen is een ''kritieke fase'' bereikt, waarin ernstige consequenties voor hun gezondheid dreigen als niet snel stappen worden ondernomen. ''Veel hongerstakers zijn onlangs gestopt met het nemen van vitaminen en leven nu uitsluitend op water, wat drastisch het risico op overlijden verhoogt,'' aldus de organisaties. De 17 wijzen er ook op dat de Israelische autoriteiten onmiddellijk na het begin van de staking strafmaatregelen hebben genomen in de vorm van het isoleren en overplaatsen van alle hongerstakers om hun contact met andere gevangenen onmogelijk te maken, terwijl alle hongerstakers ook de eerste twee weken van hun staking geen zout kregen (wat een risico voor de gezondheid inhoudt). Afgezien daarvan hebben de Israëlische Gevangenisdienst (IPS) en speciale strijdkrachten dagelijkse aanvallen op de cellen van de stakers uitgevoerd. Veel stakers zijn daarbij geslagen en mishandeld, terwijl medische behandeling hen werd onthouden. Ook is hun voor vier maanden bezoek van familie ontzegd, en doen de gevangenisautoriteiten hun best bezoek van advocaten zoveel mogelijk tegen te werken, zodat een duidelijk beeld van wat er precies in de gevangenissen gebeurt moeilijk te krijgen is.
De stakers hebben de gevangenisklinieken geboycot, omdat zij de gevangenisartsen ervan beschuldigen samen te werken met de IPS om de staking te breken, ook al is dit in strijd met de Verklaring van Malta over Hongerstakingen van de World Medical Association. Dezelfde tactieken die nu werden aangewend zijn eerder ook al door de Israelische autoriteiten gebruikt om stakingen te breken.
De 17 organisaties zijn verder bezorgd dat Israel een wet zal aannemen die gedwongen voeding van hongerstakers mogelijk maakt. Voedsel toedienen onder dwang is eveneens uitgebannen volgens de Verklaring van Malta. Maar een voorstel tot zo'n wet is desondanks goedgekeurd en kan zonder meer worden aangenomen door de Israelische Knesset. Ondertekenaars van de brief zijn onder meer de organisaties, Addameer ,Al-Haq, Al Mezan, Badil, Defence for Children International – Palestine Section, Palestinian Center for Human Rights,The Public Committee against Torture in Israel, Adalah – The Center for Arab Minority Rights in Israel, Artsen voor de Mensenrechten – Israel.

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...