Biddende Joden op de Haram al-Sharif. (Arutz7)
Jordanië heeft dinsdag de inzet van Israelische troepen en politie in het complex van de Aqsa moskee (Haram al-Sharif, Tempelberg) in Jeruzalem veroordeeld, zo meldt het Jordaanse persbureau Petra. Woordvoerder Mohammad Momani van de regering in Amman noemde de maatregelen illegaal en hij uitte de waarschuwing dat het toelaten van Joodse extremisten op het terrein van de ''derde plaats in heiligheid van de islam'' het religieuze extremisme in de regio dreigt aan te wakkeren. Jordanië uitte het protest in de zelfgekozen rol van beschermer van de Aqsa-moskee. Het wordt als zodanig erkend door de regering in Jeruzalem.
Momani riep de internationale gemeenschap op erbij Israel op aan te dringen een einde te maken aan de provocaties. Eerder dinsdag bracht de Jordaanse ambassadeur in Tel Aviv, Walid Obeidat, de Jordaanse veroordeling over van de maatregelen waarmee Israel de situatie in het complex escaleert, door te verhinderen dat moslim-gelovigen de moskee kunnen bezoeken.
Joodse bezoekers deze woensdag 4 juni 2014 (Foto via Twitter/David Ha'Ivry)
De achtergrond van het Jordaanse protest is het feit dat Israel de Haram al-Sharif ter gelegenheid van joodse Wekenfeest (Shavuot) dat deze woensdag wordt gevierd, met ingang van dinsdag voor vrijwel alle moslims heeft gesloten, terwijl - zoals de site Arutz7, de site van de tv-zender van de Israelische kolonisten - meldt, dinsdag wel een groep van 400 Joden onder zware politiebegeleiding de ''Tempelberg" op mocht, om er te bidden.
Spanningen rond de Tempelberg/Haram al-Sharif dateren niet van vandaag of gisteren maar zijn de laatste jaren en maanden in hevigheid toegenomen door de niet aflatende pogingen van extremistische groepen onder leiding van Likud-parlementariër Moshe Feiglin en leden van de regeringspartij Habayit HaYehudi die ervoor ijveren dat Joden het recht krijgen op de Tempelberg te bidden. Het moslim-establishment en de Palestijnen in het algemeen zijn bang dat en situatie gecreëerd zal worden zoals in de Ibrahimi-moskee in Hebron, waar de kolonisten een synagoge hebben middenin de moskee en waar de moslim-gelovigen regelmatig worden geweerd op joodse en Israelische feest- en hoogtijdagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten