vrijdag 13 juni 2014

Qatar schiet te hulp bij inter-Palestijnse onenigheid over betaling ambtenaren


De afgelopen week ging het behoorlijk fout bij de banken in Gaza, toen bleek dat de overheidsambtenaren van de voormalige regering van Hamas naar hun salarissen konden fluiten. (Ma'an)

 Qatar heeft een gift van 20 miljoen dollar aan de Palestijnse eenheidsregering toegezegd om de komende drie maanden het hoofd te bieden aan de crisis over de salarissen van overheidsemployees in Gaza.  De woordvoerder van de nieuwe regering, Ihab Bseiso, zei vrijdag dat de premier van Qatar, Abdullah Bin Nasser de toezegging per telefoon had gedaan aan de Palestijnse premier Rami Hamdallah. de 20 miljoen dekt een peridoe van drie maanden, twe eten de maanden mei, juni en juli. In die tijd kan een oplossing worden bedacht voor de langere termijn.
Het probleem betreft ongeveer 40.000 overheidsemployees die in dienst waren van de regering van Hamas. De Palestijnse Autoriteit heeft, in de tijd sinds 2007 dat Hamas aan het bewind was, de salarissen doorbetaald van de regeringsemployees die daarvoor in PA-dienst waren. Nu er een eenheidsregering is gevormd en de regering van Hamas is afgetreden, zijn die feitelijk weer in dienst en zijn de werknemers van de Hamas-regering eigenlijk overbodig geworden. Vreemd genoeg is echter bij de vorming van de eenheidsregering geen aandacht aan dit probleem geschonken. De afgelopen week liep dat uit op een crisis toen de Hamas-employees hun salarissen wilden ophalen en tot hun verrassing merkten dat zij niet zouden worden doorbetaald. Er ontstonden rellen die ertoe leidden dat de banken in Gaza voor iedereen dicht gingen, zodat uiteindelijk niemand meer geld kreeg.
Premier Rami Hamdallah van de nieuwe regering gaf vrijdag in een interview met de New York Times toe dat er geen regeling was voor het probleem en dat de PA niet van plan was de salarissen van de Hamas-employees te gaan betalen. Hij klaagde overigens ook over het feit dat de PA-regering in feite niets te vertellen heeft in Gaza, waar de politie en overheidstaken nog steeds door de Hamas-mensen worden uitgevoerd. Al met al was duidelijk dat dit de eerste serieuze barsten waren in de overeenkomst over de nieuwe Palestijnse eenheid.
Bseiso zei dat de 20 miljoen dollar in een speciaal fonds zal worden gestort en dat intussen een commissie van de nieuwe regering zal proberen een oplossing te vinden voor dit probleem en en andere administratieve problemen die samenhangen met het feit dat de twee gebieden zo lang van elkaar gescheiden zijn geweest.
Administratieve problemen zijn overigens niet de enige zaken waaruit blijkt dat de eenheid nog uiterst breekbaar is. Palestijnse journalisten hebben donderdag hun beklag gedaan, dat dat de nieuwe eenheidsregering volstrekt niet heeft gereageerd op het feit dat Israel een afspraak tussen Hamas en Fatah heeft gesaboteerd over het over en weer garanderen van elkaars persvrijheid. Onder die afspraak zouden de kranten uit Gaza, Falastin, Al-Risalah en Al-Istiqlal, weer op de Westoever mogen worden verspreid.
 Maar op 28 mei viel Israel de kantoren van de aan de PA gelieerde krant Al-Ayyam in Ramallah binnen, die de drie kranten was gaan distribueren. De Israeli's vertelden de manager van Al-Ayyam dat dit niet zou worden getolereerd. En hoewel dit overduidelijk een inbreuk was op de persvrijheid, en de Israeli's in Ramallah bovendien helemaal niets te zoeken hebben (het is ''Area A'' onder Oslo-akkoorden, wat wil zeggen dat de PA daar in naam de volledige controle heeft) heeft de PA regering tot nu toe nog geen woord van protest laten horen. Door veel mensen wordt dit stilzwijgen geïnterpreteerd als een bewijs dat de PA op dit punt met de Israeli's collaboreert.
Er zijn nog meer tekenen dat het niet allemaal koek en ei is tussen Fatah en Hamas. Met name de samenwerking van Mahmoud Abbas en zijnen met Israel op ''veiligheidsgebied''zit in de weg. Zo arresteerden de veiligheidsagenten van Abbas nog maar enkele dagen nadat de eenheidsregering was gevormd, 16 aanhangers van Hamas op de Westoever. En afgelopen maandag werd in Ramallah een demonstratie van Hamas-aanhangers in solidariteit met de hongerstakers in de Israelische gevangenissen uit elkaar geslagen,  waarbij ook drie journalisten door de PA-politie werden gemolesteerd.

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...