maandag 16 juni 2014

Eén Palestijn gedood, en nog eens 40 opgepakt tijdens verdere Israelische zoekacties

Israeli soldiers during a military operation to search for kidnapped teenagers.
 De activiteiten van het Israelische leger na de ontvoering van drie liftende leerlingen van religieuze scholen in  nederzettingen op de Westoever, hebben maandag een jonge Palestijn het leven gekost. De 20-jarige Ahmed al-Sabarin uit het Jalazoun vluchtelingenkamp ten zuiden van Ramallah werd bij botsingen met Israelische legereenheden die huiszoekingen deden in het kamp, door een kogel in de borst getroffen. Hij werd met twee minder ernstig gewonden naar het ziekenhuis gebracht, maar hij overleed in de afdeling intensive care.
De dood van Sabarin vond plaats terwijl door de hele Westoever de Israelische arrestatiegolf werd voortgezet. Israel arresteerde in de nacht van zondag op maandag tenminste veertig mensen, onder wie de voorzitter van het Palestijnse parlement, dr Aziz Dweik. Het aantal mensen dat Israel intussen in hechtenis heeft, is nu gestegen tot zeker 150 man.
Het Israelische kabinet komt maandag bijeen om te bespreken wat er verder moet gebeuren. Volgens de krant Haaretz is één van de opties die besproken gaat worden, het uitwijzen van de op de Westoever opgepakte sympathisanten en leden van Hamas naar de Gaza-strook. Andere opties zijn het verwoesten van huizen van Hamas-leden en het uitvoeren van sancties jegens Hamas-mensen in de gevangenissen. Minister Tzipi Livni van Justitie overlegde zondag met Yehuda Weinstein, de Israelische procureur generaal en andere juristen van de regering in hoeverre dit soort maatregelen al of niet in strijd zijn met het internationaal recht en aangevochten zouden kunnen worden door het Internationale Hof van Justitie.
In Gaza werden volgens Haaretz drie Palestijnen gewond door Israelische luchtaanvallen, onder wie een kind van drie jaar. De Israelische luchtaanvallen heetten represailles te zijn voor raketten die zondag richting Israel waren afgevuurd. Volgens de krant werden twee raketten die richting Ashkelon gingen onderschept door het Iron Dome systeem, andere vielen in leeg terrein.
De Israelische pers meldde intussen dat één van de drie ontvoerde jongens donderdag de politie had gemeld met de korte mededeling ''We zijn ontvoerd'' voordat het conctact werd verbroken. Er is kritiek op het feit dat er vervolgens geen actie werd ondernomen, en dat er ook urenlang lang niets gebeurde nadat een van de ouders alarm had geslagen. Daardoor hadden de ontvoerders ruim de tijd een goede schuilplaats te bereiken.
In de buurt van Nablus in het noorden van de Westoever hebben groepen kolonisten zondag Palestijnse auto's met stenen bekogeld. Meer dan 30 auto's raakten beschadigd, meldde Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever volgt. Grote groepen kolonisten bekogelden auto's op de hoofdweg Ramallah-Nablus bij de dorpen Yatma, Kafr Laqif, Turmus Ayya en Jinsafut. Vrijdag en zaterdag werden in de regio Nablus ook al auto's bekogeld. Daarbij raakten drie mannen gewond en werden 15 auto's beschadigd. Op wegen bij Bethlehem en Hebron werden zaterdag eveneens Palestijnse auto's bekogeld door kolonisten die protesteerden tegen de ontvoering van de drie tieners.

Geen opmerkingen: