zondag 29 juni 2014

Bulldozers egaliseren Palestijnse boomgaarden en kolonisten vernielen landbouwgewassen

Kafr al-Dik - كفر الديك : شرق كفرالديك - مستوطنة برقين
Gezicht van Kafr al-Dik op de belendende nederzetting Bruchin. (Foto Palestine Remembered). 

Israelische bulldozers hebben zondag Palestijns land in het district Salfit in het midden van Westoever bouwrijp gemaakt. Daarbij werden tientallen olijf- en fruitbomen vernield in het gebied Thahir Subih van het dorp Kafr al-Dik.
Een Palestijnse waarnemer, Khalid Maali, zei dat een Israelische rechtbank onlangs de confiscatie van 3,000 dunams (300 hectare) Palestijnse privé-land had goedgekeurd, maar dat de bulldozers een gebied van meer dan 10,000 dunam (1.000 hectare) had geëgaliseerd. .
Een woordvoerder van Israels ''Burgerbestuur'' (het militaire bestuur van de Westoever) schreef Ma'an in een email dat ''met goedkeuring van de staat werk in uitvoering is ten behoeve van de ontwikkeling van de landbouw in het gebied".
De email voegde eraan toe dat er geen bomen werden geveld in het gebied en dat het betreffende land ''staatsland'' is. Israel heeft in de 47 jaar van de bezetting van de Westoever honderdduizenden dunams privé-grond of grond die door dorpen gemeenschappelijk werd gebruikt tot ''staatsland'' verklaard en vervolgens geconfisqueerd voor de bouw van nederzettingen.
- Kolonisten uit de nederzetting Betar Illit hebben zaterdag laat grote vernielingen aangericht aan landbouwgewassen van het dorp Husan ten westen van Bethlehem, zo heeft een bron in de Palestijnse veiligheidsdienst gemeld aan het persbureu WAFA. Ook werden over een groot gebied irrigatiepijpen vernield. Betar Illit is een grote, hoofdzakelijk door vrome Joden bewoonde nederzetting die geheel is gebouwd op grond die via juridische trucs is afgenomen van de bevolking van Husan. De kolonisten vallen de boeren van Husan regelmatig lastig. Tien dagen geleden werden stukken land in brand gestoken, bomen omgehakt en boeren aangevallen.    

In Wadi al-Rakhim bij Yatta in het zuiden van de Westoever heeft een kolonist zaterdag flinke schade aangericht op de met landbouwgewassen beplante velden van een Palestijnse eigenaar. De zwaarbewapende kolonist, uit de nederzetting Susia, maakte van de afwezigheid van de Palestijnse boer gebruik om eerst zijn huis binnen te vallen en vervolgens zijn vee op de velden te laten grazen, meldde  Ratib  al Jabbour, de coördinator van het plaatselijke comité tegen de Muur en de nederzettingen.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...