donderdag 12 juni 2014

Israel bevriest plannen voor 1.800 nieuwe huizen in bezet gebied toch weer na Europese druk

Als gevolg van druk van diverse Europese landen heeft Israel de uitvoering van bouwplannen voor 1.800 nieuwe woningen in bezet gebied toch weer opgeschort,. meldt de Israëlische krant Haaretz. Het Burgerbestuur, de misleidende Israelische naam voor het militaire bestuur van de Westoever, besloot alleen plannen  door te zetten voor 381 wooneenheden in de satelliet van Jeruzalem, Givat Ze'ev. Maar plannen betreffende huizen in Ariël, Har Bracha, Alfei Menashe, Oranit en andere nederzettingen werden in de ijskast gezet, aldus Haaretz.
Het hoofd van de raad voor planning van het Burgerbestuur, Daniel Halimi, zei dat hij hierover instructies had ontvangen. Een ongenoemd lid van de raad zei dat de beslissing kennelijk genomen was "op hoog niveau".
De Britse en Franse ambassadeurs in Israel hadden dinsdag de Israelische Nationale Veiligheidsadviseur  Yossi Cohen verteld dat hun landen wilden dat de plannen voor de 1,800 nieuwe huizen werden uitgesteld.
Ze zeiden erbij dat de Duitse, Spaanse en Italiaanse ambassadeurs dezelfde boodschap zouden overbrengen. (De Nederlandse ambassadeur, merk ik, AbuP. dan maar even op, werd in dit rijtje niet genoemd).
Het ging bij plannen voor de 1.800 huizen om plannen die al maanden lang bevroren waren geweest, maar door premier Benjamin Netanyahu waren ''ontdooid'' als represaille voor het feit dat Fatah en Hamas een nieuwe Palestijnse eenheidsregering hadden gevormd. Een eerdere beslissing van het Israelische kabinet om 1.500 nieuwe huizen te bouwen in bezet gebied, gaat wel gewoon door volgens Haaretz.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...