maandag 23 juni 2014

Israelische leger schiet weer twee Palestijnen dood tijdens ''zoekactie''


 De dode Muhammad Tarifi.

Het Israelische leger heeft tijdens zijn zoekactie/strafactie die van start ging nadat vorige week drie Israëlische tieners verdwenen bleken te zijn, zondag opnieuw twee slachtoffers gemaakt. In Ramallah en Nablus werden twee Palestijnen doodgeschoten. Het dodental in deze operatie die de grootste militaire operatie is sinds Tweede Intifada, staat nu op zes, als we de man meetellen die zaterdag een hartaanval kreeg toen soldaten zijn huis binnenvielen. (Ik meldt dit pas maandagochtend vroeg, ik was dit weekeinde in touw om mijn dochter te helpen verhuizen).
In het Ein-vluchtelingenkamp bij Nablus schoten soldaten de 27-jarige Ahmad Said Suod Khalid dood. De man was op weg naar de moskee voor het ochtendgebed. Soldaten zeiden dat hij moest blijven staan, maar dat weigerde hij. Daarop richtte een soldaat zijn geweer op hem en maakte hem met vier kogels van korte afstand af, zeiden ooggetuigen.
De Israelische militairen zeiden dat Khalid de soldaten op een dreigende manier naderde en dat ze hem hadden opgedragen te stoppen, Nadat de ''verdachte'' daaraan geen gevolg had gegeven, hadden ze waarschuwingsschoten afgevuurd en daarna geschoten in de richting van de verdachte'', aldus hun verklaring. Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten PCHR meldde van de familie van Khalid gehoord te hebben dat hij mentaal onstabiel  was en aan epilepsie leed. Het leger zegt de zaak te onderzoeken. Dat zet het leger altijd en vervolgens horen we er dus nooit meer iets van.   
Het slachtoffer in Ramallah was een jonge Palestijn met de naam Muhammad Ismail Atallah Tarifi. Hij werd gevonden op het dak van een onderneming, waar hij uren moet hebben gelegen voor hij door bloedverlies overleed. Tegenover het gebouw waren Israelische scherpschutters geposteerd geweest. Aangenomen werd dat hij getroffen was door een van hen.  Een (Palestijnse) lijkschouwing wees uit dat een kogel uit een M-16 geweer - het wapen dat in het Israelische leger gebruikt wordt - zijn dood had veroorzaakt. Het Israelische neemt Palestijnse lijkschouwingen nooit serieus, dus zal wel ontkennen schuldig te zijn aan Tarifi's dood.   
Tijdens de begrafenis van Tarifi, later zondag in El Bireh, werd de begrafenisstoet onder vuur genomen door kolonisten van de nederzetting Psagot. 
Een Palestijn raakte daarbij gewond. Vervolgens kwam het leger de orde herstellen. Het deed dat zoals gewoonlijk niet door de kolonisten aan te pakkken, maar door de Palestijnen uiteen te jagen met traangas, rubberkogels en scherpe munitie. De begrafenis was gedwongen een andere route te nemen.

5 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei


Dit zegt Katie Leslie op FB over Khalid:
Ahmad Khalid was also shot while trying to attend the mosque for dawn prayers in Al Ein refugee camp. I am interviewing witnesses today but this summarises what happened: Ahmad tried to go to the mosque at dawn for the prayers (note it would be light). Soldiers refused him passage to pass and pushed and abused him. They also searched him for weapons. Note they found none. Ahmad is mentally disabled. The soldiers told him to leave the area. He turned and walked away. They then called him back and abused him verbally again. He pushed them (not quite clear yet whether it was after they pushed him). And then they shot him dead. Note the key factors that it was daylight and they had searched Ahmad so knew he had no weapon.

Feng Chsang zei

Hoe verdort moet de ziel zijn om dit te doen, om de soldaat dit te leren, om als volk dit te beleven als een legitieme daad , wetende dat er eerst een oog-in-oog ontmoeting is geweest met een geestelijk gehandicapte man die daarna al sarrend is geprovoceerd en in zijn reactie daarop – point blank – met 4 kogels is afgemaakt?

Hierna wordt het nooit meer stil.

Feng Chsang zei

Hoe verdord moet de ziel zijn om dit te doen, om de soldaat dit te leren, om als volk dit te beleven als een legitieme daad , wetende dat er eerst een oog-in-oog ontmoeting is geweest met een geestelijk gehandicapte man die daarna al sarrend is geprovoceerd en in zijn reactie daarop – point blank – met 4 kogels is afgemaakt?

Hierna wordt het nooit meer stil.

Anoniem zei

@Feng,

Ik weet niet of het iets met de volksaard te maken heeft zoals jij suggereert maar het blijft inderdaad verdacht stil in Israël. Het bijna volkomen uitblijven van protest tegen deze misselijkmakende oorlogsmisdaden spreekt boekdelen.

Anton

Abu Pessoptimist zei

Even een opmerking betreffende Feng,
Hij stuurde een verbeterde versie van zijn opmerking, waarin verdord met een d werd geschreven zoals het moet. Ik zag dat over het hoofd. En nu kan ik dat niet meer rechtzetten.
Sorry Feng.