dinsdag 10 juni 2014

Reuven Rivlin president van Israel

Reuven Rivlin at the Knesset.
Rivlin (Foto Haaretz)

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft dinsdag met 63 van de 119 stemmen (1 lid was afwezig) Reuven Rivlin tot president gekozen als opvolger van Shimon Peres. Op 24 juli wordt hij geïnstalleerd.
Rivlin (74) is advocaat, lid van de Likud-partij en oud-voorzitter van de Knesset. Hij heeft een aantal interessante kenmerken: 1) Hij is een oprechte democraat die tegenstander was van veel recente wetgeving die de vrijheden van de oppositie beknotte. Ook neemt hij het zonodig op voor Israelische  Palestijnen. Hij was destijds een fel tegenstander van maatregelen tegen Hanin Zoabi, het parlementslid van de Palestijnse Balad-partij die had deelgenomen aan de tocht van het schip de Mavi Marmara naar Gaza.
 2) Hij is een tegenstander van de twee-statenoplossing en vóór behoud van de nederzettingen.Wat hem betreft eindigt het verhaal met één land waarin de Palestijnse burgerrechten krijgen. Vreemd genoeg komt zijn standpunt in dat opzicht overeen met de progressieve voorhoede van de Palestijnen en het standpunt van linkse Israeli's die niet langer geloven dat er ooit een Israelische regering bereid kan worden gevonden tot het aangaan van een aanvaardbaar territoriaal compromis.
3) Rivlin is een groot tegenstander van het reform-jodendom (ook wel liberaal jodendom, of progressief jodendom) genoemd. Hij kwam een keer in de VS in een reform synagoge en zei achteraf dat hij het onaangename gevoel had dat hij kerkdienst had bijgewoond. Rivlin's positie is in dit geval problematisch: de reform is de joodse denominatie met veruit de grootste aanhang in de VS.
 Los daarvan is Rivlin een man die zich erop voorstaat dat hij zijn familie al lang prominent is in de Joodse wereld en een man met duidelijke meningen waar hij graag zonder omwegen voor uitkomt. Hij is geen vriend van Netanyahu,  die aanvankelijk ook Rivlin's kandidatuur wilde tegenhouden. (Maar kwade tongen beweren dat dit meer te maken heeft met het feit dat Rivlin ooit iets lelijks heeft gezegd over mevrouw Netanyahu).
Bij al het voorgaande is het echter goed te bedenken dat een president in Israel totaal niets heeft in te brengen. Hij is een uithangbord en een symbool, iemand die wat rituele handelingen verricht - meer niet.

2 opmerkingen:

Daniella van den Akker zei

Dat is een ander verhaal dan de kop in nrc.nl waarin hij een hardliner wordt genoemd.

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
Dat klopt. Ik ben het daar dus niet zonder meer mee eens. Hij is in ieder geval een stuk oprechter dan Netanyahu en nog wel een paar andere Israelische kopstukken van dit moment.

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...