donderdag 26 juni 2014

Twee oudere Palestijnse vrouwen overlijden aan hartaanvallen tijdens Israelische acties

Photo: AP
(Foto AP)

Twee oudere Palestijnse vrouwen zijn in de nacht van woensdag hartaanvallen overleden tijdens acties van  Israelische militairen. De 78-jarige Fatima Ismail Issa Rushdi werd getroffen door een hartaanval tijdens een inval van de Israeli's in het Arroub-kamp bij Hebron. Ze werd naar het Ahli-ziekenhuis in Hebron gebracht waar pogingen haar te reanimeren faalden. 
In het noorden van de Westoever stierf een Palestijnse vrouw nadat zij op weg naar het ziekenhuis tenminste en half uur was opgehouden bij een checkpoint bij Beit Dajan, een dorp ten oosten van Nablus. Amneh Haj-Muhammad (62) werd omdat ze ineens heftige pijn in de borst voelde door haar man en kinderen in een taxi naar het ziekenhuis in Nablus gebracht. Nadat de taxi ruim een half uur was opgehouden, bleek bij aankomst in het ziekenhuis te zijn overleden, zei Radwan Haj-Muhammad, een van haar familieleden. 
Tijdens de Israelische razzia in het Arroub-kamp bij Heborn braken rellen uit, waarbij het leger het vuur opende met traangas, ''rubberkogels'' en uiteindelijk ook scherpe munitie. Negen jongeren raakten gewond. Vrijwilligers van het Rode Kruis vertelde Ma'an News dat 20 families uit hun huizen werden geëvacueerd nadat de Israeli's grote hoeveelheden traangas hadden afgevuurd.

De Israeli's arresteerden de 13-jarige Sufyan Jaafar Abu Arqub en de 14-jarige Ja'afar Taha in Dura. Volgens Israelische kranten werden in totaal 10 arrestaties verricht, de meeste in de regio Hebron. In de nacht van dinsdag op woensdag waren er nog 17 arrestaties, de nacht daarvoor 37. Het aantal daalt dus.    
Wijlen Mustafa Aslan (22)
Intussen waren er ook razzia's in de regio Nablus. Daar werden meer dan 200 huizen doorzocht in de plaats Awarta. Ook in Oost-Jeruzalem werden diverse buurten door Israelische militairen en politie bezocht, wat leidde tot botsingen en gewonde. Een oudere man werd gearresteerd in de Aqsa moskee.
Rellen braken ook uit na het nieuwe dat de 22-jarige Mustafa Aslan uit het Shu'afat kamp bij Jeruzalem was overleden aan de schotwond in het hoofd die hij vrijdag bij het Qalandiya checkpoint had opgelopen. Er waren eerder al berichten geweest dat hij dood was, nadat hij vrijwel direct hersendood was verklaard. Het nieuws dat hij nu ook officieel dood was verklaard leidde tot nieuwe rellen bij het  Qalandiya checkpoint. 

Geen opmerkingen: