zaterdag 14 juni 2014

Recht op z'n Israelisch: vrouw doodgeschoten, soldaat gaat vrijuit

Lubna Hanash in het ziekenhuis (AFP)
Militairen die in januari 2013 een 21-jarige Palestijnse vrouw doodschoten die in de buurt van Hebron aan het wandelen was, zullen niet worden vervolgd. Dat heeft het bureau van de militaire Advocaat Generaal bekendgemaakt, schrijft Haaretz. De soldaten hadden zich niet schuldig gemaakt aan crimineel of onzorgvuldig gedrag - volgens de Advocaat Generaal.
Het betrof de 21-jarige Lubna al-Hanash uit Bethlehem. Op 23 januari 2013 liep ze te wandelen bij  Al-Arroub vluchtelingenkamp met haar vriendin, die haar had had laten zien hoe mooi de natuur daar is. Op de weg, weg nr 60, een kleine 100 meter verderop, naderde een auto met daarin luitenant-kolonel Shahar Safda, de plaatsvervangend commandant van de regionale brigade voor ''Judea'' (de Israelische naam voor een deel van de bezette Westoever). Volgens notities van het Israelische leger liet de luitenant-kolonel de auto stoppen, want hij zag jongeren die molotov cocktails naar auto's gooiden. Hij stapte uit om de jongeren weg te jagen en schoot in de lucht, volgens het onderzoek. Zijn chauffeur bleef in de auto zitten en schoot in de richting van de tieners. Daarbij werd geen van de jongens getroffen, maar Lubna al-Hanash, kreeg een kogel in haar hoofd en haar vriendin Souad al-Jaara kreeg een kogel in haar arm. Zij werden naar een ziekenhuis in Hebron gebracht waar Lubna overleed.
Volgens de verklaring van de Militaire Advocaat Generaal handelden de militairen in overeenstemming met de regels. Die schrijven voor dat bij ''aanvallen met molotovcocktails door terroristen'' het vuur mag worden geopend. De Advocaat Generaal constateert dat ''helaas de overledene werd getroffen, die in de baan van de vluchtweg van de terroristen stond''. Niemand wordt echter vervolgd. Want ''het lijkt erop dat de schutter de overledene niet zag toen hij aan het schieten was'', aldus de verklaring.
Dat is dus recht op z'n Israelisch. Stel dat een Palestijnse politieman het vuur opent en een Joodse vrouw van 21 doodschiet die aan het wandelen is. Ik neem aan dat levenslang het minste is wat hem te wachten zou staan. Stel dat het een Nederlandse politieman is die op een vergelijkbare wijze een vrouw doodschiet. Daar zouden toch wel ontslag en een gevangenisstraf wegens dood door schuld op volgen, neem ik aan.
Enfin. Ik meldde de dood van Lubna onder meer hier op 25 mei 2013 en gaf weer hoe het Israelische leger toen met een versie of drie kwam van de toedracht, variërend van dat soldaten in het nauw waren gebracht door jongeren die hen met molotov-cocktails bekogelden  tot Lubna die zelf met molotov-cocktails had gegooid. Ik kreeg toen deze paradoxale reactie van Likoed Nederland:
U vertrouwt liever op Palestijnse bronnnen.
Dan maakt u het zichzelf wel lastig, want die zijn berucht onbetrouwbaar - om propaganda redenen.
Juist in dit geval blijkt dat maar weer, omdat 'de Palestijnen' al 3 verschillende versies hebben geproduceerd:
http://www.israellycool.com/2013/01/25/palestinian-blood-libel-what-happened-to-lubna-muneer-hanash/
En die link verwijst dan naar een ''pro-Israelsite'' (Israellycool) waar de dood van Lubna een ''bloedsprookje'' wordt genoemd, omat de lezingen van Palestijnse getuigen niet 100% overeen zouden stemmen (ze liepen minder uiteen dan die van het leger). Betrouwbaar als Likoed en Israellycool zijn, zullen ze na deze manoeuvre van de Advocaat Generaal, waarbij het verhaal wordt bevestigd,  waarschijnlijk wel op hun woorden terugkomen. Denkt u niet?

Geen opmerkingen:

Opnieuw 100 gewonden in Jeruzalem, betogingen in Gaza en Palestijnse steden in Israel

File foto (Wafa) Zaterdagavond en zondagmorgen zijn voor de tweede achtereenvolgende avond gevechten van Palestijnen met de politie in Jeruz...