woensdag 25 juni 2014

Omgehakte bomen, slooporders, en compensatie voor Palestijnse eigenaars van gestolen grond


Een foto uit 2006 van rellen in de ''illegale outpost'' Amona, toen er negen huizen in deze nederzetting werden afgebroken. Het Israelische hooggerechtshof had in datzelfde jaar bepaald dat de nederzetting illegaal was en hij zou in zijn geheel worden verwijderd. Maar in 2014 staat hij er nog steeds. Een rechtbank heeft nu bepaald dat de Palestijnse eigenaars van de grond waar de nederzetting op staat compensatie dienen te krijgen. (Lees verder onderaan dit bericht)

Israelische kolonisten hebben dinsdag wijnranken en olijfbomen omgehakt in het dorp Nahhalin, ten westen van Bethlehem, zo meldt het Palestijnse persbureau WAFA.Het hoofd van de gemeenteraad, Ibrahim Shakarneh, zei dat de kolonisten afkomstig waren van de nederzetting Beitar Illit en tijden het omhakken begeleid werden door soldaten die de Palestijnse landeigenaars weghielden van hun eigendommen.
In Hassaka, een dorpje ten noorden van Hebron, zetten de Israeli's dinsdag bulldozers in om 30 dunam (3 hectare) land om te woelen. De coördinator van het anti-nederzettingencomité in de streek, Rateb Jabour, vertelde het persbureau WAFA dat het ging om land dat werd gebruikt voor het telen van groente en dat gedeeltelijk was bedekt met kassen. Het land is privé-eigendom van diverse eigenaars uit het dorpje.
In Jenin kregen dinsdag 10 winkeliers in het commerciële Barta'a district orders om hun winkels te verlaten en af te breken. In het Hebron district gingen dergelijke orders naar een familie in Hassaka en een eigenaar van een kippenfarm in Kahlet as-Shabarti in Zuid-Hebron, meldt WAFA.
De krant Haaretzmeldt intussen dat een Israelische rechtbank voor het eerst in de geschiedenis een schadevergoeding heeft toegekend aan Palestijnen ter compensatie voor het  inkomensverlies dat zij hebben geleden doordat hun grond was gestolen om er een nederzetting op te bouwen. Het bedrag werd overeengekomen in een bemiddelingsprocedure. De zaak betreft de ''illegale outpost'' Amona, een ''uitgroeisel'' van de nederzetting Ofra, die in 1995 werd gebouwd. De Palestijnen krijgen 300,000 shekels ($87,500). Zij hadden met behulp van de mensenrechtenorganisatie Yesh Din in 2008 een zaak aanhangig gemaakt tegen de staat Israel, omdat die een belofte uit 2006 niet is nagekomen om de nederzetting te ontruimen, nadat het hooggerechtshof had bepaald dat de nederzetting illegaal was en deels was gebouwd op land dat was gestolen van Palestijnse eigenaars uit de plaats Silwad. Inmiddels heeft de Israelische politie vastgesteld dat àlle grond waar de nederzetting op is gebouwd is gestolen van inwoners van Silwad. De bouwers van de nederzetting, een bouwonderneming van Yesha, de Raad van nederzettingen, hadden koopactes vervalst.
De Palestijnse eigenaars hebben ook geëist dat de staat alsnog zijn belofte nakomt en de hele nederzetting - waar 42 families wonen - opruimt, maar die zaak moet nog behandeld worden door het Israelische hooggerechtshof.

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...