woensdag 20 juni 2018

Kankerpatiënt uit Gaza die geen uitreisvergunning kreeg voor een behandeling overlijdt in grenspost

 Grenspost Erez (Wikipedia)

Een Palestijn van 49, Masoud Abdul Hai Abu Saqer, is woensdag overleden in de grenspost Erez (Beit Hanoun) tussen Gaza en Israel. De man, die leed aan longkanker, probeerde een vergunning te krijgen voor  een behandeling in een ziekenhuis in Oost Jeruzalem, zo deelde de mensenrechtenorganisatie al Mezan mee. 
Abu Saqer had volgens al Mezan, drie keer eerder een verzoek gedaan voor een pasje waarmee hij naar Oost Jeruzalem kon. Dat was steeds geweigerd. Dit keer was de vierde poging. Abu Saqr was opgeroepen voor een gesprek hierover met de Israeli's die de grens bewaken, maar tijdens het gesprek, en nog voor de Israeli's hadden besloten of hij dit keer wel of niet een pasje zou krijgen, overleed hij, volgens zijn zoon, Saed.
Bij Abu Saqer was in december een tumor gevonden in zijn rechter long. Sindsdien had hij geprobeerd permissie voor een doortocht naar Oost Jeruzalem te krijgen. Volgens al Mezan zijn sinds het begin vaan dit jaar zeven kankerpatiënten uit Gaza, onder wie drie vrouwen, overleden, die ofwel geen permissie voor een doortocht naar Oost Jeruzalem hadden gekregen, of voor wie de toestemming te lang op zich had laten wachten.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...