maandag 4 juni 2018

Israelische militairen schieten ook neef van gedode verpleegster Razan Najjar dood

Ramzi Najjar
Updated. Israelische militairen hebben maandagmorgen vroeg weer een Palestijn doodgeschoten bij het grenshek in Gaza. Dat gebeurde ten oosten van Khan Younis. Het leger opende daar het vuur op een groepje jongeren dat het hek naderde. Een van hen  raakte gewond, werd gearresteerd, maar overleed . Volgens het Israelische leger naderde de jongere het hek met een bijl.
Het persbureau AFP maakte melding van een video op al Aqsa tv, gelieerd aan Hamas, waarop te zien is hoe een groepje  jonge Palestijnen, sommigen met gereedschap om het hek open te knippen, het  grenshek nadert en er doorheen gaat, naar een legerpost loopt en daar een granaat naar toe gooit. Dat er op de Palestijnen wordt geschoten is niet te zien op de video. Maar de Palestinian Observer meldt dat één van de jongeren, toen hij probeerde terug te vluchten naar Gaza, door de Israeli's werd neergeschoten, Zijn lijk werd door de Israeli's meegenomen. Het zou gaan om Ramzi al Najjar, een neef van de zondag doodgeschoten verpleegster Razan al Najjar. De operatie was, volgens al Aqsa tv, een wraakactie voor haar dood.
Een andere Palestijn  raakte gewond aan een been, maar wist te ontkomen. De gewonde jongere werd later opgenomen in het Europese ziekenhuis in Zuid Gaza.
 Het internationale Rode Kruis heeft dinsdag de familie geïnformeerd dat de gedode jongen inderdaad Ramzi al Najjar is. Hij is niet alleen een neef maar bovendien ook een buurman van de gedode verpleegster Razan al Najjar. Ramzi's  zuster meldt dat hij haar en haar humanitaire werk zeer bewonderde. Israel weigert zijn lichaam terug te geven. De Israeli's houden vast aan het verhaal dat hij gewapend was met een  bijl en erop uit was om Israeli's te doden. (Dat komt vermoedelijk meer overeen met hun beeld van ''bloeddorstige'' Palestijnen dan het verhaal dat Ramzi na het gooien van een granaat op de terugtocht was). Volgens dr Ashraf al Qedra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, hebben de Israeli s al met al 123 mensen gedood sinds 30 maart, naast de  13.672 dien geodn zijn geraakt. Al Qedra zei dat naast de twee gedode medische hulpkrachten er ook 223 zijn gewond en dat 37 ambulances zijn beschadigd. Naast de twee gedode journalisten werden 144 andere journalisten gewond. De woodvoedre verooprdelde het gebruim van scherpe (explosieiev munitie door het Isarelisdhe eger en het gebrui van traangas van een onbekende samenstelling, die complicaties veroorzaakt aan het zenuwgestel en de ademhalinsgwegen.  
   

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...