donderdag 14 juni 2018

Algemene Vergadering VN veroordeelt ''excessief'' geweld van Israel in Gaza

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdagavond een resolutie aangenomen waarin het gebruik van "excessief, disproportioneel en willekeurig'' geweld tegen Palestijnse burgers in Gaza werd veroordeeld en werd opgeroepen maatregelen te nemen om de Palestijnen in Gaza en de Westoever te beschermen. VN secretaris generaal Guterres werd opgeroepen binnen  60 dagen te komen met voorstellen voor "manieren om de veiligheid, bescherming en het welzijn van de bezette Palestijnse bevolking te garanderen, ...waaronder aanbevelingen voor een internationaal mechanisme ter bescherming''. 
De resolutie was nagenoeg gelijk aan een eerdere resolutie die in de veiligheidsraad werd tegengehouden door een Amerikaans veto. Het verschil is dat deze resolutie niet bindend is, en alleen politieke betekenis heeft.  
De resolutie was ingediend door Algerije en Turkije namens de Arabische en de islamitische  landen en zij kreeg 120 stemmen voor en acht tegen, bij 45 onthoudingen. Tegen waren behalve Israel en de VS, Australië, de Marshall Eilanden, Micronesia, Nauru, de Solomon Eilanden en Togo. Nederland was één van de 45 landen die zich onthielden. Blijkbaar vindt onze regering  het helemaal niet zo erg dat er inmiddels 132 ongewapende Palestijnen door Israelische scherpschutters zijn gedood en er zo'n 14.000 gewond zijn geraakt en mag dat van Den Haag nog wel even doorgaan.
De Algemene Vergadering veroordeelde in de resolutie ook het afvuren van raketten vanuit Gaza op Israelische burgerdoelen. Een amendement van de Amerikaanse vertegenwoordigster Nikki Haley om expliciet Hamas te veroordelen voor het ''aanzetten tot geweld'' bij de grens met Israel haalde echter 62 stemmen, wat minder was dan de vereiste aantal van twee derde van de in totaal 193 landen, zodat het werd verworpen. Ambassadeur Haley noemde de hele resolutie "eenzijdig" en beschuldigde de Arabische landen ervan te proberen punten te scoren voor thuis, door in de VN Israel te veroordelen. "Voor sommigen is het aanvallen van Israel hun favoriete politieke sport. Daarom zijn we vandaag hier,'' zei Haley tijdens het debat. De Palestijnse afgevaardigde Riyad Mansour zei dat de Palestijnen hebben bescherming nodig hebben van de burgerbevolking. Volgens hem was de resolutie bedoeld om de spanning te verminderen. Hij zei echter ook dat ''we niet kunnen blijven zwijgen tegenover de gewelddadige misdaden en mensenrechtenschendingen die systematisch tegen ons volk worden bedreven.''
Israel heeft steeds aangevoerd dat veel van de gedode Palestijnen gewapend waren en dat Israel zich beschermde tegen aanvallen op het grenshek. Amerika heeft daarover voortdurend gezegd dat Israel ''het recht heeft zich te verdedigen''.

Geen opmerkingen:

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...