zaterdag 16 juni 2018

Voor de derde maal zes maanden ''administratieve detentie'' voor Palestijnse Khalida Jarrar

 Khalida Jarrar.

De Isarelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofer, waar militairen in uniform ''recht spreken'' over de bezette Palestijnse bevolking, heeft vrijdag het Palestijnse parlementslid Khalida Jarrar voor de derde maal in successie tot zes maanden administratieve gevangenschap veroordeeld. Dat wil zeggen: veroordeeld zonder dat er sprake was en aanklacht of  een proces.
Jarrar is voor  het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) lid van het (wegens Israelische maatregelen niet functionerende) Palestijnse parlement (PLC). Zij werd op 2 juli 2017 s nachts in Ramallah van haar bed gelicht en zit dus  nu al een jaar zonder vorm van proces vast. Als haar ''straf'' beëindigd is, heeft ze anderhalf jaar in  de gevangenis gezeten.

Jarrar die behalve lid van het niet functionerende Palestijnse parlement, ook voorzitter van de  gevangenencommissie van de PLC, vice voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Addameer is en een bekende feministe, zat tussen in 2015 en 2016 ook al tien maanden in administratieve detentie. Ze kwam vrij op 3 juni 2016. Haar nieuwe arrestatie vond plaats om dezelfde redenen als de eerste: het feit dat ze politieke bijeenkomsten had toegesproken en in het algemeen actief was geweest voor de PFLP. Deze organisatie stat om onduidelijk redenen ook bij de Europese Unie op de lijst van "terroristische organisaties''. Mogelijk is dat omdat de PFLP in het verleden vliegtuigen heeft gekaapt. De laatste kaping vond plaats in 1970.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Met titel: Gerechtigheid (?) bij Palestijns Parlementslid in israel overgenomen op http://zaplog.nl/zaplog/article/gerechtigheid_bij_palestijns_parlementslid_in_israel

Herman

Keesjemaduraatje zei

ik heb niet alle aanslagen gechecked, maar in 1977 heeft de PFLP tenminste nog een vliegtuig gekaapt. Er draait ook een film over deze kaping in de bioscoop. Entebbe

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lufthansa-vlucht_181

Abu Pessoptimist zei

Kees Broer,
Dit is inderdaad een bekende kaping, doordat de broer van Bibi Netanyahu erbij sneuvelde (sommigen Israeli's zeggen tegenwoordig dat het kwam door zijn eigen onhandigheid)en door de betrokkenheid van Idi Amin. Wat echter onjuist is, maar desalniettemin door Israel en anderen ssoms naar voren wordt gebracht, vermoedelijk om de PFLP zwart te maken, is dat de PFLP erachter zat. Dat was niet het geval. De leider van de kaping was Wadie Haddad, een oud leider van de PFLP, die het niet eens was met het besluit van de PFLP en George Habash, de PFLP leider, om na de kaping van drie vliegtuigen naar Jordanië in 1973, te stoppen met de kapingen. Het leidde, ruim voor 'Entebbe', tot een conflict tussen Wadie en Habash en de verwijdering van Wadie uit de PFLP.

Abu Pessoptimist zei

Kees Madura Broer,
Ik keek er eerst overheen dat je dat ook meldde. Maar ook de kaping van het Lufthansa toestel waar je naar verwijst, was het werk van de groep van Wadie Haddad, wat Wikipedia ook moge beweren. Het is niet voor niets dat Wikipedia niet in academische 'papers' mag worden geciteerd. (Op de Engelstalige Wikipedia pagina hierover is overigens te lezen dat deze kaping werd uitgevoerd door een speciaal commando, Commando Halima, dat opereerde ter nagedachtenis aan één van de Duitse vrouwelijke kapers die bij de actie in Entebbe was gedood).

Hoe een fascistische regering in Israel gestalte kreeg

De nieuwe regering-Netanyahu is nog niet definitief gevormd, maar er zijn al diverse boze en ongeruste reacties van mensen die nu ineens heb...