vrijdag 22 juni 2018

Israel komt met verhaal over gelogen doodsoorzaak baby

Baby Ghandour
Het is een beetje een onwaarschijnlijk verhaal, maar wel een verhaal om je vingers bij af te likken voor rechtse Israel minnaars: Hamas heeft een familie in Gaza betaald om te liegen over de doodsoorzaak van hun baby, meldden de Israelische kranten. De acht maanden oude baby Layla Ghandour, die op 14 mei, tijdens de herdenking van de nakba in Gaza overleed, stierf niet  door traangas, maar door een ziekte van haar bloedsomloop. Dat was geen nieuw nieuws. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid had aanvankelijk gezegd dat de doodsoorzaak een overdosis traangas was, maar haalde haar een week later weer van de lijst (van de tientallen doden van die dag)  af omdat er onduidelijkheid was over de doodsoorzaak.

Wat echter wél nieuw was aan de berichtgeving van gisteren (donderdag), was dat haar neef, Mahmoud Omar (20), in Israel in staat van beschuldiging is gesteld. Hij werd in mei bij het grenshek gepakt toen hij met twee anderen die net als hij lid waren van de Brigade van de Martelaren van al- Aqsa van de Fatah beweging het hek openknipte en van plan was een molotovcocktail of iets dergelijks te gooien naar een onbemande Israelische post. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een ''terroristische organisatie'', het ondergaan van militaire training en het gebruik van een wapen voor ''terroristische oormerken''. Het bijzondere aan de dagvaarding is dat ook wordt vermeld dat hij van de moeder van baby Ghandour had gehoord dat ze dood was en overleden aan dezelfde afwijking als een iets ouder broertje voor haar, en dat Yahya Sinwar, de lokale leider van Hamas in Gaza, aan de familie Ghandour 8.000 shekel (ruim 1.900 euro) had betaald om te zeggen  dat ze was gestorven als gevolg van traangas. Omar zou dat tijdens zijn verhoor hebben gezegd.
Vreemd verhaal schreef ik. In de eerste plaats wat doet deze mededeling op een dagvaarding van een jongen die wordt beschuldigd van een poging een stunt (die ze hadden willen filmen) uit te halen aan de grens? Ten tweede: hoe wordt zo'n jongen verhoord door de Israelische Shin Bet: wordt hij overgehaald met sigaretten en koekjes of gebeuren er andere dingen? En hoe waarschijnlijk is het dat Sinwar 8.000 shekel betaalt aan een familie om te liegen over de doodsoorzaak van hum kind temidden van die tientallen (in eerste instantie al meer dan 60) doden van die dag? 
Israel hcht erchetr waard aan dit verhaal dat weer een omstrden slachtoffer van de li9jst haalt (al blijve er twee verplegers en twee jourbalistren over). Rechtse pro Israel bloggers smullen. ''Once again, the palestinians have been caught lying. When will the world realize that things are not as they seem, and they cannot believe a word that comes out of the palestinian side?'' scheef Israellycool.
Je vraagt je af: schreef hij dat ook toen een lid van Hamas zei dat 50 van de die dag gedode Palestijnen lid waren van de militaire arm van Hamas?? Die dus kennelijk met feilloze precisie waren gespot door de Israelische scherpschutters? Of lag het toen net even anders?      

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...