dinsdag 5 juni 2018

Knesset houdt behandeling tegen van wetsvoorstel dat gelijkheid bepleit van alle Israelische burgers

V.l.n.r. Jouma Azbarga, Haneen Zoabi.en Jamal Zahalka.

Het presidium van het Israelische parlement heeft maandag een wetsontwerp waarin Israel als een ''staat voor al zijn burgers'' werd omschreven van de lijst afgevoerd nog voor het in het in behandeling kon worden genomen. Een dergelijke maatregel is uiterst zeldzaam, het is in de laatste twee zittingsperioden van de Knesset niet voorgekomen.
De wet was ingediend door drie parlementariërs van de Tajammu (in het Hereeuws: Balad) partij die deel uitmaken van de Gezamenlijke (Arabische) Lijst,  Jamal Zahalka, Haneen Zoabi and Jouma Azbarga. De wet ging in tegen de nieuwe  basiswet die op dit moment nog steeds in behandeling is in de Knesset, waarin Israel alleen als de ''Staat van het Joodse volk'' wordt gedefinieerd. Zonder enige ironie werd op deze manier door het presidium bevestigd dat de staat Israel is gebaseerd op het racistische principe dat alleen Joden er volledige burgerrechten kunnen hebben en de rest tweede hands burger of nog minder is.
De juridische raadgever van de Knesset, Eyal Yinon, gaf aan dat de wet verschillende artikelen inhield die het karakter van de staat als ''staat van jet Joodse volk'' willen veranderen in een staat waarin sprake is van gelijkheid in nationaliteit voor Joden en Arabieren. Verder verwierp de wet ook de  “symbolen die de wedergeboorte van het Joodse volk aangeven'', terwijl tevens de functie van het Hebreeuws als de belangrijkste taal van het land ongedaan werd gemaakt'.
 De voorzitter van de Knesset, Yuli Edelstein, noemde het in een discussie een ''schandalige wet waarvan iedere intelligente persoon kan zien dat die onmiddellijk moet worden tegengehouden.Een wet die ingaat tegen de fundamentele elementen van de staat kan niet tot de Knesset worden toegelaten. Het is de erste keer sinds ik vijf jaar geleden werd gekozen dat ik aanbeveel dat het presidium een wetsvoorstel buiten de orde verklaart. De drie parlementsleden van Balad blijven proberen stemmen te trekken via provocaties en kunnen daar geen medewerking aan verlenen.'' 
 De beslissing van  het presidium om het voorste niet in behandeling te nemen werd gesteund door zeven parlementsleden. Twee leden verzetten zich: Esawi Freige van Meretz en Ahmad Tibi van  de Gezamenlijke Lijst. De rechtse Bezalel Smotrich (Habayit Hayehudi ) onthield zich van stemming. Hij zei dat hij het volledig met Yuli Eelstein eens was, maar had bezwaren tegen de procedure waarbij het voorstel werd afgevoerd.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...