woensdag 6 juni 2018

Israeli's schieten jongere dood in dorp Nabi Saleh

De gedode Izzedin Tamimi. (Ma'an)

In de op dit koment vrijwel dagelijkse reeks incidenten waarbij Israelische soldaten jonge Palestijnen doodschieten, hebben Israelisch militairen woensdagmorgen in Nabi Saleh, in het district Ramallah, de 21-jarige Izzedin Abd al-Hafiz Tamimi doodgeschoten. Dat gebeurde met drie schoten in de nek. Omstanders werden daarna op een afstand gehouden en aangevallen al ze dichterbij kwamen, zodat Izzedin geen medische hulp kon ontvangen. Ook kon hij niet naar een ziekenhuis worden gebracht. De Israeli's namen hem zelf mee en schoten met stungranaten op wie probeerde dichterbij te komen.   Volgens de inwoners van Nabi Saleh is Izzedin gewoon vermoord.
De jongen werd vanaf twee meter afstand drie keer in de nek geschoten door een soldaat. Dat gebeurde tijdens ongeregeldheden die uitbraken nadat het Israelische leger het dorp binnengevallen was. Nog een onbekende andere inwoner zou door scherpe munitie gewond zijn  geraakt. (Nabi Saleh is een dorp dat regelmatig bezoek van militairen krijgt, Het is een dorp dat al jaren wekelijks actie voert tegen het feit dat het grondgebied en een bron is kwijtgeraakt aan een nederzetting. Het is ook hetzelfde dorp waaruit de intussen 17-jarige Ahed Tamimi stamt  die gevangenisstraf uitzit omdat ze een militair had geslagen nadat die haar eerst een klap had uitgedeeld).

 Volgens het leger werden de soldaten tijdens de razzia met stenen bekogeld en was de soldaat die Izzedin doodschoot aan het hoofd getroffen door een steen. (Blijkbaar geeft dat het leger het recht Palestijnen daarna meteen dood te schieten, zo'n steen tegen het hoofd van een Joodse soldaat. Het zou interessant zijn om te weten wat Nikki Haley, de Amerikaanse VN ambassadeur hierop te zeggen heeft. Zij veto'de onlangs een resolutie van Kuweit in de Veiligheidsraad die om bescherming van de Palestijnen in Gaza vroeg. Volgens haar hadden de Palestijnen in Gaza hun lot te danken aan Hamas en niet aan Israel en hadden ze dus geen bescherming nodig. Misschien dat ze vindt dat ze in Nabi Saleh te lijden hebben van de dictatuur van Mahmoud Abbas en niet de Israelische bezetting?)
Ik plaats hieronder een video die één van de inwoners van Nabi Saleh maakte. Daarop is te zien hoe de stervende Izzedin wordt omringd door soldaten die verder iedereen op een afstand houden en op de inwoners stungranaten afschieten als ze proberen Izzedin los te krijgen om hem naar een ziekenhuis te brengen. 

1 opmerking:

Elisabeth zei

Ik kan dit soort dingen zo langzamerhand niet meer lezen. En binnenkort komt er een oorlog tegen Iran, allemaal aangezet door Israel. Was dat hele land maar nooit gesticht. Wat een enorme vergissing is dat geweest. En allemaal zo goed bedoeld...

Protesten tegen diefstal grond in Beita eisen achtste slachtoffer

Ali Khabisa  De demonstraties tegen de Israelische diefstal van grond in het Palestijnse dorp Beita ten zuiden van Nablus hebben vrijdag opn...