vrijdag 15 juni 2018

Inwoners Israelische stad Afula protesteren tegen verkoop huis aan een Arabische familie

Inwoners van Afula protesteren tegen de verkoop van huizen aan Palestijnen. Dit is een foto van een protest uit 2015. 

Inwoners van Afula, een stad in het noorden van Israel, hebben de laatste twee dagen geprotesteerd tegen het feit dat een huis in de stad is verkocht aan een Arabische familie.Ze hadden Israelische vlaggen bij zich en stonden tegenover het huis met leuzen als ''We laten de buurt niet overnemen door de islam'' en ''we vechten voor ons huis''. Woensdag was er zelfs iemand met een bord ''verraders van de Joden zullen geen rust kennen'', wat sloeg op de verkopers van het huis. Woensdag waren  er honderden betogers, donderdag tientallen, waaronder ook veel kinderen. 
De vroegere burgemeester van Afula, Avi Elkabetz, en vice burgemeester Shlomo Malihi namen deel aan het protest. Elkabetz zei dat de inwoners van  Afula geen gemengde stad willen maar een Joodse stad en dat dat hun recht is. Hij zei te hopen dat de koop zal worden ontbonden, want Afula heeft niet, zoals dorpen en kibbutzim rondom de stad, commissies die het karakter van de gemeente kunnen bepalen en dus mensen kunnen weigeren.
Elkabetz voegde eraan dat ''dit geen racisme is'', als om het feit kracht bij te zetten dat de Israeli's langzamerhand zelfs niet eens meer in staat zijn hun eigen racistische gedrag als zodanig te herkennen.
Internet sites van de Israelische regering (en bij ons het CIDI) spreken altijd heftig tegen dat Israel racistisch zou zijn, met foto's en namen van Palestijnen die arts of acteur zijn of zelfs in het hooggerechtshof zitten. Maar ondertussen wijzen enquetes uit dat ongeveer de helft van de bevolking geen Palestijnen als buren wil en is er een wet die het mogelijk maakt dat gemeentes ballotage commissies hebben die Palestijnen weigeren die zich in zo'n gemeente willen vestigen. 
Ayman Odeh, de leider van de Gezamenlijke Lijst (van Arabische partijen) in de Knesset, gaf een bitter commentaar op de protesten in Afula. "In een land dat 700 gemeenten heeft gesticht voor Joden en niet één voor Arabieren, worden de burgers niet geschokt door het feit dat Arabieren aan de kant worden geschoven.Toch is het meer dan een beetje verontrustend om te zien hoe onze hoop om samen te leven verkrummelt als gevolg van de haat en het racisme die worden gevoed door de regering.''  Zijn collega Knessetlid Yousef Jabareen (ook van de Gezamenlijke Lijst) voegde eraan toe dat "racisme, en gevoelens van etnische superioriteit onder deze rechtse regering legitieme werkelijkheid zijn geworden. Dit protest zou het politieke systeem op zijn grondvesten moeten doen schudden en iedereen uit de slaap houden have die geloven in gelijkheid en menselijke waardigheid.''
Intussen is het geenszins de eerste keer dat zoiets gebeurt. In maart werd een verkoop bij opbod in de plaats Kfar Vradim, van plekken om nieuwe huizen te bouwen, geannuleerd, nadat duidelijk was geworden dat zij het grootste deel door Palestijnen waren gekocht. Kfar Vradim dreigde een gemengde plaats te worden en dat was natuurlijke ondenkbaar. In 2015 waren er al eerder grote demonstraties, toen daar iets dergelijks gebeurd was. Daar werd de koop ongeldig verklaard omdat de Palestijnen tevoren prijsafspraken zouden hebben gemaakt.
Israel is een land dat steeds racistischer wordt. En de overheid treedt er niet tegen op.

1 opmerking:

JE Hamburger zei

Abu beschrijft een incident van maatschappelijke discriminatie (tegenwoordig heet elke (uitings)vorm van discriminatie: racisme, ik vind dat weinig verhelderend). 'Incidenten' zijn een ding, maar discriminatie is alomtegenwoordig, denk bijvoorbeeld aan de schier onmogelijkheid voor 'unrecognized villages om uit te breiden. NGO Adalah heeft een vijftigtal wetten, regels en bepalingen in kaart gebracht die Palestijnen in Israël systematische en voor de wet achterstellen bij joodse inwoners van het land (om over het bezette Palestina maar geheel te zwijgen). Als discriminatie van overheidswege wordt getolereerd en zelfs aangemoedigd en vastgelegd, valt van burgers niet veel meer te verwachten. Dat weten we in Europa al een paar decennia....

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...