dinsdag 12 juni 2018

Israel gaat het bedrag dat de PA betaalt aan gevangenen, inhouden op de belastingafdracht

 
 Israels parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie stemt voor het inhouden van belastingafdrachten aan de PA. (Times of Israel)

Het Israelische parlement heeft maandag besloten dat Israel voortaan het bedrag zal inhouden dat  den Palestijnse Autoriteit betaalt aan de families van Palestijnen die zijn gedood door de Israelische troepen of aan diegenen die door Israelische (burger of militaire) rechters zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. De betreffende  bedragen voor ''deze terroristen'' zoals ze in Israel allemaal heten, zullen worden ingehouden van de belastingen die Israel volgens de Akkoorden van Parijs (het economische vervolg op de Oslo Akkoorden)behoort te innen voor de Palestijnse Autoriteit.
Voorafgaande aan de plenaire stemming ging de Knesset commissie voor Buitenlandse Zaken met 9 tegen 1 stemmen ermee akkoord om een clausule uit het wetsvoorstel te schrappn die de Israelische regering een laatste stem gaf in het al of niet inhouden of  bevriezen van de gelden. De enige tegenstem in de commissie was van het Meretz lid Issawi Frej. Dezelfde commissie besloot maandag overigens ook dat Israel gelden van deze belastingafdracht mag gaan inhouden als compensatie voor de schade die de zogenoemde ''brandende vliegers'' hebben aangericht in de gebieden grenzend aan Gaza. Die schade werd op 1,4 miljoen shekel geschat, maar de bedragen die volgens de commissie mogen worden afgehouden (en waarover het voltallige parlement nog moet stemmen) lopen op tot vijf miljoen (1 miljoen euro). 
 De Palestijnse Autoriteit besloot dinsdag dat de PA ondanks het Israelische besluit, en ongeacht de financiële gevolgen,  de gelden zou blijven betalen aan de Palestijnse gevangenen en de families van gedode Palestijnen. “Het Palestijnse volk en de regering blijven bij  hun krachtige loyaliteit ten opzichte van onze gevangenen en martelaren die hun levens hebben geofferd voor de zaak van de vrijheid en de onafhankelijkheid van hun vaderland,'' aldus een verklaring van de PA. Eerder had Hanan Ashrawi namens het PLO bestuur de Israelische inhoudingen ''regelrechte diefstal'' genoemd. Een woordvoerder van de PA onderstreepte dinsdag, net als Ashrawi, dat het ook een inbreuk was op de met de PLO gesloten akkoorden van Oslo  
Volgens het Israelische ministerie van Defensie betaalde de Palestijnse Autoriteit in 2017 687 miljoen shekel (198 miljoen dollar) aan de families van de ''martelaren'' (mensen, veelal jongeren, die door Israelische troepen zijn gedood) en 550 miljoen shekel (160 miljoen dollar) aan de ''Palestinian Prisoners’ Club''. Het zou gaan om ongeveer 7 procent van de begroting.
Palestijnse gevangenen die 20 tot 30 jaar uitzitten zouden  recht hebben op een maandelijks pensioen van 10,000 shekel (2,772 dollar). Wie tot 3 tot 5 jaar veroordeeld was, kreeg maandelijks 2,000 shekel (554 dollar). Palestijnen met vrouwen en kinderen, of die in Jeruzalem wonen dan wel Israelisch staatsburger zijn, krijgen meer, volgens het Israelische ministerie. Dat vermeldde overigens niet hoeveel Palestijnen krijgen die zonder veroordeling vastzitten, de zogenoemde''administratieve gevangenen''. Israel heeft  ruim 6.000 Palestijnse politieke gevangenen, van wie meer dan 300 ''administratieve gevangenen''.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...