zondag 3 juni 2018

De Gaza Flotilla is weer op weg

 De twee grootste scheepjes van de Free Gaza Flotilla, al Awda en de Freedom/Hurrriya  in de haven Amsterdam Marina. (Klik op de foto voor grotere weergave)

Vier bootjes zijn vandaag, zondag, weer vertrokken uit Amsterdam, op weg naar Gaza. Twee iets grotere, al Awda en de Freedom (op de bovenste foto) en twee kleine zeilbootjes, samen de Gaza Flotilla 2018. De bedoeling is natuurlijk om de straks door de blokkade van Gaza (nu 11 jaar oud) te breken. Dat zal Israel waarschijnlijk niet laten gebeuren. Maar hopelijk zal de Flotilla onderweg in Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië helpen de oppositie tegen de Israelische bezetting wat meer dynamiek te geven.
Wat dat betreft had de ontvangst in Nederland, dat ongenuanceerd achter Israel blijft staan ongeacht het aantal misdaden dat daar bedreven wordt, slechter gekund: er kwam een steunverklaring, ondertekend door 90 bekende Nederlanders (onder wie een aantal oud ministers, oud ambassadeurs en bekende kunstenaars, kijk voor de verklaring en ondertekeningen hier). Vrijdagmiddag was er een mini Flotilla van bootjes door de Amsterdamse grachten die heel wat opgeheven duimen en andere tekenen van bijval opriep. En 's avonds was en een geanimeerd debat onder leiding van Hassnae Bouazzza met medewerking van de Kamerleden Isabelle Diks (GL), Sadet Karabulut (SP), Denk gemeenteraadslid Mourad Taimounti, schrijfster en activiste Conny Braam, oud ambassadeur Erik Ader en Pepijn Brandon, docent geschiedenis aan de VU. We wensen de Flotilla een goede vaart en hopen op een niet al te slechte afloop.
Al Awda.

Vrijdagmiddag: een 'kleine'' flotilla in de Amsterdamse grachten.

AbuP. aan het roer, een nieuwe ervaring. (deze en de foto erboven zijn van Anja Meulenbelt).

1 opmerking:

Meir zei

...dat ongenuanceerd achter Israel blijft staan ongeacht het aantal misdaden dat daar bedreven wordt, slechter gekund...

En zo'n opmerking komt uit de mond van een woordvoerder van Hamas

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...