maandag 18 juni 2018

Wet die het filmen van soldaten in actie verbiedt goedgekeurd door Israelisch kabinet

Zaken als tegen Elor Azaria,  die hier zijn geweer laadt om een gewonde Palestijn te gaan doodschieten, zullen na het aannemen van de wet waarschijnlijk niet meer kunnen worden vervolgd.  

De commissie voor wetgeving van het Israelische kabinet heeft zondag een ontwerp goedgekeurd voor een wet die een verbod inhoudt op het fotograferen van Israelische soldaten bij het uitoefenen van hun functie. Op overtredingen staan meerdere jaren gevangenisstraf.
Over de nieuwe wet wordt echter nog niet gestemd in de Knesset, want procureur generaal Mandelblit heeft bezwaar aangetekend. Hij voerde aan dat de wet mogelijk in strijd is met de Israelische basiswetgeving, die in Israel de functie vervult van grondwet. De ministeriële commissie besloot daarom dat de wet zal worden aangepast en vervolgens nogmaals door de commissie zal worden goedgekeurd.
De aanpasing zal gaan in de richting van het creëren van een parallel tussen het hinderen van een militair bij het uitoefenen van zijn functie en een politiefunctionaris bij het hinderen van zijn/haar functie. Het laatste is al verboden in Israel.
Er is al een een tijdje het nodig te doen om dit nieuwe wetsvoorstel dat is ingediend door het parlementslid Robert Ilatov van Yisrael Beiteinu, de partij van minister van Defensie, Lieberman. Ilatov heeft de wet ingediend om een einde te maken aan de praktijk van organisaties als de mensenrechtenorganisatie B'tselem die een aantal jaren geleden camera's uitdeelde aan haar medewerkers om misbruik van geweld jegens Palestijnen vast te leggen op video, of een organisatie als Machsom Watch, die al jaren de gang van zaken vastlegt bij de vele Israelische checkpoints in  bezet gebied. ''De tijd is gekomen,'' volgens Ilatov, ''om een einde te maken al deze wetteloosheid. Het is ondenkbaar dat een linkse activist of een organisatie die door buitenlandse elementen wordt gesteund, ongehinderd Israelische soldaten kan benaderen en vastleggen. We hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen dat de soldaten hun taken onder de beste voorwaarden kunnen uitvoeren, en dat ze niet hoeven te vrezen dat de één of andere linkse organisatie hun foto zal rondsturen met de bedoeling ze te beschamen of verdacht te maken.''   
Ilatovs partijleider, minister van Defensie Lieberman,'' twitterde een felicitatie rond nadat de ministeriële commissie het wetsontwerp had goedgekeurd: ''Ik feliciteer de ministeriële commissie voor de wetgeving met het goedkeuren van de wet van Yisrael Beiteinu over het verbod op het fotograferen van de troepen met de bedoeling ze verdacht te maken. Israelische soldaten hebben te  maken met aanvallen van vijanden van Israel en verdedigers van terreur die erop uit zijn ze in diskrediet te brengen en ze te kwaad te doen. We zullen daar een einde aan maken.''
Tegenstanders van de wet, en dat zijn er ook in Israel nogal wat, wijzen erop dat de nieuwe wet dreigt Israel in de categorie van autoritair geregeerde landen als Egypte of Saudi Arabië te doen belanden, waar het eveneens erg riskant  is misbruik van geweld door militairen of politie aan te kaarten. Te vrezen valt vooral dat het in staat van beschuldiging stellen van soldaten die Palestijnen vermoorden, wat eigenlijk alleen nog kon via videobeelden (zoals bijvoorbeeld in de zaken tegen Elor Azaria die een op de grond liggende gewonde Palestijn doodschoot, of de soldaat die op Yom al Nakba in 2014  in Beitunia de scholier Nadim Nuwara doodschoot) nu vrijwel helemaal onmogelijk zal zijn. Israels soldaten kunnen als de wet is aangenomen mogelijk helemaal niet meer voor de rechter komen. Er is overigens nog wel een kleine hobbel: Israelische wetgeving geldt niet voor Palestijnen in de bezette gebieden. Voor hun gelden militaire verordeningen. Maar mogelijk ondervangt  het militaire gezag dat met een nieuwe order.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...