woensdag 20 juni 2018

VS stappen uit Mensenrechtenraad van de VN

 Haley

De Verenigde Staten trekken zich terug uit de Mensenrechtenraad van de VN. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur naar de VN, Nikki Haley dinsdag gezegd. De reden is dat de Raad volgens haar ''chronisch anti Israelisch'' is en ''een beerput van politieke vooroordelen"'.  
"We nemen deze stap omdat onze betrokkenheid niet toelaat dat we deel blijven uitmaken van een
 hypocriete en alleen zichzelf diensten bewijzende organisatie die spot met de mensenrechten, '' aldus Haley.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die met Haley deelnam aan een persconferentie in New York, zei de de VS "onvermoeibaar pogingen heeft gedaan de Raad te hervormen'', voordat besloten werd zich eruit terug te trekken. Hij noemde de houding van de Raad tegenover Israel over de jaren ''buitensporig onredelijk''.
Haley beschuldigde de Raad ervan nagelaten te hebben het geweld van het Iraanse regime tegen de eigen burgers tijdens de protesten van afgelopen winter veroordeeld te hebben. In plaats van zich met deze schendingen van de mensenrechten te bemoeien had de Raad  een groot aantal resoluties tegen Israel aangenomen, meer dan tegen welk ander land ter wereld ook, aldus Haley.
De Raad werd gevormd in 2006. De VS werd er aanvankelijk geen lid van, maar onder president Obama veranderde dit in 2009. Geheel in lijn met de anti Obama politiek van president Trump, dreigde Haley al in 2017 dat de VS eruit zou stappen. In een rede, kort voor haar eerste bezoek aan Israel in dat jaar, zei ze toen dat de ''voortdurende pathologische campagne tegen een staat met een sterke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten niet Israel belachelijk maakte maar de Raad zelf''.
Het feit dat de VS uit de Raad stapt, betekent dat zij een gemeenschappelijk optreden inzake Myanmar, Syrië, Noor Korea of Zuid Sudan laat varen, ten behoeve van het verdedigen van Israel tegen resoluties, die in veel gevallen overigens herhalingen zijn van eerdere niet opgevolgde VN resoluties.

Geen opmerkingen: