woensdag 3 november 2010

Tenminste 113 doden door bommen in Bagdad, Europees Hof verbiedt Nederland vluchtelingen uit te zetten

Artsen houden zich in een ziekenhuis in Bagdad bezig met een gewonde jongen. (Foto AP)


Update woensdag:  Tenminste 113 mensen zijn dinsdag omgekomen bij een serie van zeker 17 explosies in Bagdad, zo meldt de Los Angeles Times woensdag.  Ongeveer 285 mensen werden gewond. De ontploffingen begonnen om ongeveer kwart over zes 's avonds en vond plaats in tenminste 10 wijken. Het ging om geprepareerde auto's, bermbommen en mortiersalvo's.
'Er ontploften tien auto's met bommen erin, vier bermbommen en twee kleefbommen,' zei generaal Qassim al-Moussawi, een woordvoerder van de veiligheidsautoritenten in Bagdad. De meeste explosies vonden plaats bij banken en plaatsen die op dat moment in de avond gewoonlijk druk zijn. Met name shi'itische wijken van de Iraakse hoofdstad werden getroffen.
De aanslagen vonden plaats twee dagen na een aanval op een katholieke kerk, waarbij gijzelaars werden vastgehouden en die na een bestorming, waarbij een van de gijzelnemers een bomvest tot ontploffing bracht,  eindigde in een bloedbad waarbij 58 mensen werden gedood.Ook is het acht maanden na de verkiezingen van 7 maart zonder dat de politici in Irak er in al die tijd in zijn geslaagd een regering te vormen. Veel waarnemers in Bagdad geven de schuld van de onzekerheid, aanslagen en chaos aan dit onvermogen van de Iraakse politiek om tot een akkoord te komen.

Toevallig viel de nieuwe golf aanslagen samen met het besluit van de Nederlandse regering om 60 uitgeprocedeerde Iraakse vluchtelingen in ploegen vanuit Nederland terug te sturen naar Bagdad. Woensdag zou de eerste batch van 15 man op het vliegtuig worden gezet.
Een vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) van de VN nam maandag de ongewone stap om vanuit Bagdad hier naartoe te komen om er bij de regering voor te pleiten de uitzetting niet door te laten gaan, omdat Irak allesbehalve veilig is voor teruggestuurde vluchtelingen die daar zonder meer worden gedropt. Maar de kersverse minister van Immigratie en Integratie, Gert Leers, zei dinsdag nog in de Tweede Kamer dat hij de uitzetting desondanks door zou laten gaan, tot hij van de Nederlandse ambassade in Bagdad via een zogenoemd 'ambtsbericht' gehoord zou hebben dat de situatie in Irak echt onveilig zou zijn. Diezelfde dag nog, werden zijn woorden dus gelogenstraft en werd door de nieuwe serie bommen in Bagdad nog eens te meer aangetoond hoe het Nederlandse beleid in dit opzicht altijd van klunzigheid, onkunde, ongeïnteresseerdheid en gevoelloosheid aan elkaar hangt. Maar gelukkig greep later op de dag het Europese Hof in door de uitzetting voorlopig even te verbieden. Over drie weken, als het Hof heeft heeft vastgesteld of Irak veilig is of niet, volgt een definitieve uitspraak.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...