maandag 1 november 2010

Twee jongeren aangeklaagd na racistische betoging tegen Arabische studenten in Tzfat


 Het College in Tzfat. 

 Opnieuw een incident in Israel dat duidelijk maakt hoe het racisme er gemeengoed aan het worden is. Twee jongeren, een 20-jarig lid van de grenspolitie en zijn eveneens 20-jarige vriend, zijn zondag in staat van beschuldiging gesteld na een rassenrel in de noordelijke plats Tzfat, waarbij zij met scherp op Israelische Palestijnen hebben geschoten.
Politieman Abraham Elmakis en zijn vriend Raziel Rubinstein wandelden in het stadje en kwamen drie meisjes tegen met wie zij een gesprek begonnen. De conversatie ging over de volgens hen gevaarlijke toename van het aantal Arabieren, meest studenten aan het Tzfat College, die kamers in de stad bewoonden. In het park van het stadje ontmoetten zij een 30-tal gelijkgestemde andere jongeren, en met hen gingen zij in optocht naar een gebouw waar veel Arabische studenten wonen. Ze gooiden flessen door de ramen van de appartementen en riepen leuzen als 'Dood aan de Arabieren', 'stinkende moslims' en 'een Jood heeft een ziel en een Arabier is een hondenzoon'. Toen de studenten dingen uit hun ramen teruggooiden, leende Elmakis zijn M-16 geweer aan Rubinstein, die daarmee tenminste één schot loste.
Er werden drie aanhoudingen verricht, maar alleen Emakis en Rubinstein werden in staat van beschuldiging gesteld. Blijkbaar wordt alleen het schieten op Arabieren en niet het uitschelden van, of het gooien van flessen naar, Arabieren, als strafbaar gezien in het huidige Israel.
Het incident kwam twee weken nadat de opperrabbijn van Tzfat, Samuel Eliahu, had verklaard dat het verkopen of verhuren van huizen of appartementen aan Arabieren volgens de Halacha (joodse wet) ongeoorloofd is. Eliahu volgde daarmee een psak (religieuze uitspraak die ook de voormalige opperrabijn van Israel, Oviafdia Yoseef, onlangs deed.
Het incident kwam en wek nadat aanhangers van de in 1995 verboden fascistische Kach-partij een betoging hielden in de Arabische plaats Umm al-Fahm, waarbij door een grote politiemacht keihard werd opgetreden tegen de Arabische inwoners die een tegenbetoging hielden.

Geen opmerkingen:

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...