maandag 8 november 2010

Israel sloopt moskee in Bedoeïenen stadje Rahat

De moskee voor hij zondagochtend werd platgewalst.

Een politiemacht van zo´n 5000 mensen, vergezeld van tractors, bulldozers en ambulances heeft zondagmorgen in alle vroegte een van de vier moskeeën van het Bedoeïenen stadje Rahat in de Negev-woestijn platgemaakt. De politiemacht werd door woedende inwoners met stenen bekogeld. Er werden enkele arrestaties verricht. 
Volgens de politie stond de moskee al enige tijd op de nominatie om te worden gesloopt. Hij zou zonder vergunning zijn gebouwd en - o schande - zijn neergezet met subsidie van de Islamitische Beweging-Noordelijke Afdeling van sheikh Raed Salah. (Raed Salah is al enige jaren de gebeten hond in Israel. Hij bemoeit zich met de gang van zaken op de Haram al-Sharif /Tempelberg  in Oost-Jeruzalem, hij was aan boord van de Mavi Marmara, het Turkse schip van de Free Gaza Flotilla dat op 31 mei werd overvallen door Isarelische commando´s, en hij is de belangrijkste moslimleider in Umm el-Fahm, het hart van de Palestijnse bevolking van Galilea).
Volgens de politie had de Planning commissie voor de zuidelijke Negev al in april van dit jaar een slooporder uitgevaardigd en had een rechter een bezwaarschrift daartegen kort daarna verworpen.
De burgemeester van Rahat, Faiz Abu Sahiban, noemde de sloop een rechtstreeks belediging van alle moslims en verweet de politie de politie dat zij niet eens hadden gewacht tot na de festiviteiten van Eid al Adha, het Offerfeest, dat op 16 november begint. Sahiban zei ook dat de sloop een ernstige inbreuk was op de zeggenschap van Rahat over wat er in de gemeente gebeurt.´We hebben hier vier moskeeën die zonder vergunning zijn gebouwd, dus die kunnen ze allemaal afbreken,´zei hij. De bevolking van Rahat begon zondag met de herbouw van de moskee.

Mijn collega blogger (als ik hem zo mag noemen) Richard Silverstein, noemde de sloop van deze moskee ´Israels Kristallnacht´. Ik aarzel nog even voor ik zover ga dat ik die vergelijking maak  met het  door Goebbels geëntameerde pogrom tegen synagogen, Joodse zaken, bezittingen en niet te vergeten Joden zelf, dat op 9 november 1938 de voorbode was van wat de Joden nog van de nazi´s konden verwachten. Maar dat het van totale ongevoeligheid getuigt zo vlak voor de Kristalllnachtherdenking, en voor Eid al-Adha is duidelijk. En dat het een daad is die ´politiek´ geïnspireerd lijkt door het feit dat het ging om een moskee die mede door sheikh Raed Salah was gefinancierd, maakt het er zeker niet beter op. Langzamerhand valt trouwen ook niet meer te ontkennen dat Israel een soort oorlog aan het voeren is tegen zijn Bedoeïenen. Eerst de recente afbraak (tot vijf keer toe) van het ´illegaal´ gebouwde dorp Araqib. Daarna sloopacties van Bedoeïenen dorpjes, onderkomens en bezittingen op de noordelijke Westoever, en nu dit. Al met al  lijkt het te onderstrepen dat de Arabische bevolking van Israel niet veel goeds te verwachten heeft.

Geen opmerkingen:

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...