donderdag 25 november 2010

Elad betrekt nog een huis in Jeruzalem

Blik op de wijk At-Tur vanaf de voet van de Olijfberg.

Het was een prettig week voor de kolonistenorganisatie Elad. Woensdag betrok de organisatie voor de tweede keer in even zovele dagen een huis in een Arabische wijk van Jeruzalem. Ditrmaal ging het om een huis in de wijk At-Tur (ten noord-oosten van de wijk Silwan en ten oosten van Sheikh Jarrah). Ongeveer 15 mensen gingen het huis binnen nadat begeleidende politiemensen het slot hadden verbroken. Het huis stond al een tijdje leeg, als gevolg van een juridische strijd die was begonnen nadat de firma Lowell Investments, een mantelorganisatie van Elad, gevestigd op de Cocos Eilanden het pand in 2005 had gekocht.
Dinsdag nam Elad ook al een huis in  bezit, in Jebel-Mukaber, ten zuidoosten van Silwan. Daarbij werd een familie van 16 personen dakloos gemaakt. Ook dit huis was destijds aangekocht door Lowell Investments.  
Het nu in bezit genomen huis in At-Tur is het tweede dat Elad verwerft in deze wijk, die grenst aan de Olijfberg, volgens de organisatie Vrede Nu. Eerder namen de kolonisten van Elad al een appartement in bezit op de tweede verdieping van een huis van drie verdiepingen dat zij in 2006 zeggen legaal te hebben gekocht. Organisaties als Vrede Nu en Ir Amim wijzen erop dat het streven van de kolonisten erop gericht is - met medewerking van de stedelijke overheid van Jeruzalem - een ring van parken en Joodse aanwezigheid te creëren rond de Oude Stad in een gebied dat tot dusver altijd bestond uit een een aantal Arabische wijken en dorpen.

3 opmerkingen:

Awi Cohen zei

Schokkend zeg.

Joden kopen een huis in Jeruzalem (de Joodse hoofdstad) en gaan er nog wonen ook!

Persoonlijk vonden wij het nieuws dat president Abbas zijn grote waardering heeft uitgesproken voor nazi-oorlogsmisdadiger Al-Hoesseini toch schokkender.

Abu Pessoptimist zei

Toevallig is de Joodse hoofdstad ook de Palestijnse hoofdstad. En toevallig kunnen de Palestijnse inwoners van het Palestijnse deel geen huizen kopen in het Joodse deel en is het omgekeerde wel mogelijk.
En toevallig is het oostelijke deel ook nog eens wederrechtelijk door Israel geannexeerd en hebben de Palestijnse inwoners ook daar geen gelijke rechten. Daarom deugt dat overnemen van huizen dus niet.

En nu Abbas en de moefti. Ervan afgezien dat het één niets te maken heeft met het ander, heb ik ooit ergens beweerd dat Abbas deugt? Dat zeggen alleen Netanyahu en de zijnen die met hem willen onderhandelen. ik heb liever nieuwe verkiezingen.

Anoniem zei

Abu,ik ben pas nog in Silwan geweest en de situatie is daar echt schijnend. Veel bussen die door de nauwe straat heen rijden waar ook kinderen spelen en van school naar huis moeten of anders om. Joodse vlaggen en bewakers op huizen. Bewakers die gewapend en al kinderen van school naar huis begeleiden en die op de hoek van de straat staan als er daar een Joodse familie woont.
Ongelooflijk,het leger in de straten,wegwerkzaamheden en dit alles in een zeer drukke wijk die niet mag uitbreiden maar wel de stad van David in hun achtertuin hebben. Ik hoop dat de bewoners niet opgeven en doorgaan met de strijd tegen het innemen van huizen.
Wat moeten kinderen voor beeld krijgen van het leven,je kunt zomaar je huis uitgezet worden voor Joodse families,je moet zomaar je warme bed opgeven voor iemand met meer geld en macht.
Het is ziek,doodziek.
Frits Barend zei van de week op de radio "elke Israeli wil vrede"nou ik geloof er niets van.
jose

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...