dinsdag 2 november 2010

Grenspolitie plast over 13-jarige Palestijnse jongens die twee dagen naakt zitten opgesloten in een wc

Image
  PA-minister van Gevangenenzaken Issa Qraraqa' et de twee mishandelde 13-jarige jongens.
  
De Palestijnse minister voor de zaken van gevangenen, Issa Qaraqa’, heeft gemeld dat hij een nieuw geval heeft ontdekt van de mishandeling van kind-gevangenen door Israelische soldaten. Het gaat om twee 13-jarige jongens, Muhammad Tariq Abd al-Latif Mukhaymar en Muhammad Nasir Ali Radwan uit Beit Awar. Zij werden afgelopen juni opgepakt, en twee dagen naakt in een wc opgesloten, waar soldaten onder meer over hen heen plasten. 

De jongens, die toen in de zesde klas zaten, werden door de grenspolitie aangehouden bij de Muur en niet ver van hun dorp, op Weg 443, die vroeger alleen voor Israeli's openstond maar sinds dit jaar ook voor Palestijnen toegankelijk is. Ze werden hard geslagen, hun handen werden gebonden, ze werden geblinddoekt en ze werden naar de nederzetting Binyamin gebracht.
Daar werden ze een wc ingeduwd en gedwongen hun kleren uit te trekken. Vervolgens werden ze twee dagen zonder eten of drinken naakt in het toilet achtergelaten.De soldaten zetten intussen de airconditioning aan, zodat er de hele tijd koude lucht naar binnen werd geblazen. Mukhaymar szei dat hij veel dorst kreeg en water moest drinken uit de wc. Ook had hij het erg koud. Bovdien kwamen er steeds soldaten binnen om hen te wekken als ze probeerden te slapen. Het ergste dat gebeurde was echter dat de soldaten, als ze binnenkwamen niet in de wc plasten, maar op de hoofden en in de gezichten van de jongens. Ze werden dan uitgelachen en een van de soldaten nam er foto's van.
Na die twee dagen werden ze in de nederzetting gebracht en ondervraagd van tien uur 's avonds tot drie uur in de morgen en vervolgens naar het militaire kamp Ofer gebracht. Daar verbleven ze drie maanden om vervolgens naar de jeugdgevangenis in Rimonim te worden gebracht. Ze werden nooit voorgeleid voor een rechter.
Minister Qaraqa’ zei dat zijn ministerie een klacht tegen de Israelische soldaten zou indienen. Hij voegde eraan toe dat wangedrag van Israelische soldaten de laatste tijd toeneemt. De minister kreeg wat dat betreft onverwachts bijval van twee mensenrechtenorganisaties, B'tselem en Hamoked, die dinsdag een gezamenlijk rapport publiceerden over de mishandeling van gevangenen door de binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin Bet, gebaseerd op getuigenissen van 121 (ex)-gevangenen. Voor een verslag daarvan zie mijn Engelstalige blog. 

Geen opmerkingen:

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...