dinsdag 23 november 2010

Knesset legt zich vast op referendum bij eventuele teruggave Oost-Jeruzalem en Golan

Windmolens op de Golan wekken elektriciteit op voor onder Golan Wineries en een firma die flessen water bottelt.

De Israelische Knesset heeft maandagavond laat met 65 tegen 33 stemmen een amendement op de wet op de referenda aangenomen waarin wordt bepaald dat gebieden die Israel na 1967 geannexeerd heeft niet zullen worden teruggegeven dan na een referendum. Het gaat daarbij om de Golan hoogvlakte  (geannexeerd in 1981) en Oost-Jeruzalem dat werd geannexeerd in 1967  (en dat bestaat uit het oorspronkelijke Oost-Jeruzalem dat 6,4 vierkante kilometer omvatte en 70 vierkante kilometer van de Westoever die Israel er bij die gelegenheid aan toevoegde). Overigens bepaalt het nieuwe wetsartikel dat teruggave ook mag plaatsvinden als 80 van de 120 leden van de Knesset (twee derde) er vóór zijn.
Het amendement was ingediend door Yariv Levin van de Likud die betoogde dat de wet van groot belang is om de eenheid van het Israelische volk te bewaren.
Voor de wet stemden 26 Likudleden, zeven van de Nationale Unie en Het Joodse Thuis, 11 van Shas, 13 van Israel ons Huis (Israel Beiteinu), de Labour-ministers Shalom Simhon and Matan Vilnai en drie leden van Verenigd Torah Jodendom. De Labour-ministers Ehud Barak, Binyamin Ben-Eliezer, Avishai Braverman and Yitzhak Herzog namen niet deel aan de stemming.
Tegen de wet stemden vijf leden van Labour (Arbeid), plus Meretz en de Arabische fracties. Ook tegen was Tzipi Livni van Kadimah met het grootste deel van haar fractie. Echter drie van hen (Shaul Mofaz, Ronit Tirosh and Ruhama Avraham-Balila) onthielden zich van stemming en twee (Otniel Schneller en Eli Aflalo) stemden toch voor.
Het spreekt vanzelf dat de Knesset met de nieuwe wet de onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit en eventuele onderhandelingen met Syrië er niet makkelijker op maakt. Als zodanig is het een nieuw bewijs van de zogenaamde 'oprechte vredeswil' van het Israelische volk. Ehud Barak van de Arbeidspartij (die laf de zaal uitliep bij de stemming in plast van tegen te stemmen) leverde dinsdag kritiek: 'De wet kan gebruikt worden door Israels vijanden die zeggen dat het zich heeft vastgelegd.' 

Nou, alsof Israels vijanden daar niet groot gelijk mee zouden hebben als ze zoiets zouden zeggen. Je hoeft er trouwens echt geen vijand van Israel voor  te zijn, zou ik zeggen. Maar het geeft wel een inkijkje in Ehuds mentaliteit. Niet tegenstemmen en dan zeggen dat de wet slecht is omdat Israels vijanden er iets van zouden kunnen denken. Wat een principeloze draaikont is die man, wat een chotspe.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...