dinsdag 23 november 2010

Weer familie uit huis gezet in Oost-JeruzalemDe kolonisten-organisatie Elad heeft dinsdag met behulp van de politie een familie van 16 personen verdreven uit haar woning in Jebel Mukaber, in Oost-Jeruzalem. Elad, dat actief is met opgravingen en een bijbels park in de aangrenzende wijk Sheikh Jarrah, zei dat het huis intussen was verkocht en dat er geen mensen meer woonden, alleen nog meubels in stonden. Sherine Tadros van Al-Jazeera English nam deze foto van de politie die het huis binnengaat. Ook sprak zij met leden van de familie die zeiden wel degelijk nog in het huis te wonen. De familie woonde er al 45 jaar.
Update: Haaretz meldt woensdag dat het huis vijf jaar geleden was verkocht aan een firma Lowell Investments van de Zwitser René Paul Weichselbaum, gevestigd op de Cocos Eilanden. Een van de leden van de familie had zijn vader die analfabeet is onder druk gezet het huis te verkopen. Lowell Investments is een front organisatie van Elad. De firma heeft de leider van Elad, David Be'eri. gemachtigd in Israel als haar gemachtigde op te treden. Uit gerechtelijke stukken blijkt dat de firma vaker betrokken is geweest bij uitzettingszaken in Jeruzalem, aldus Haaretz. 

Update II
Hagit Ofran, die voor Vrede Nu de ontwikkelingen in de nederzettingen volgt, noemt de acquisitie van Elad in Jebel Mukaber de 'stichting van een nieuwe nederzetting'. Elad had tot dusver nog geen steunpunt in deze wijk, zo laat ze op - het hier overgenomen - kaartje zien.
(Klik op het kaartje voor een iets grotere weergave)

Zoals op het kaartje te zien is, is hun nieuwe aanwinst gelegen iets ten noorden van een antiek aquaduct dat Elad beheert  en iets ten zuidoosten van het Shalom bos, dat weer een ander project is van Elad. Het nu aangeworven huis maakt deel uit van een ring van bezittingen rondom de Oude Stad, die nu weer wat vaster wordt aangehaald.

Ofran geeft zich niet over aan speculaties of de manier waarop Elad aan het huis kwam wettig was. Veel van dit soort aankopen worden op slinkse manieren gedaan, zegt ze, soms is er een familielid dat een huis dat aan de hele extended familie toebehoort verkwanselt, soms beweert de rest van de familie - zoals in dit geval - dat de verkoop onwettig was. Maar het belangrijkste is, aldus Ofran, dat de rechtbank, de koop voor legaal hield. 
Ze  ze citeert echter een uitspraak van de vroegere juridische adviseur van de regering, Joseph Harish, die zo'n 20 jaar geleden zei
“When the police conclude that the implementation of the property rights will most likely cause a threat to the public security … the police are allowed, and maybe even obliged, to prevent the implementation of these rights”.
Deze uitzetting vond plaats met hulp van de politie en daar is van hogerhand toestemming voor gegeven. Door het gemeentebestuur en wellicht zelfs door het bureau van Netanyahu, de premier, zegt Ofran.
Maar ja, dit zijn andere tijden.

Geen opmerkingen:

Raketten Hamas richting Jeruzalem na Israelische aanvallen op al-Aqsa, Israelische vergelding doodt 20 mensen in Gaza

Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...