donderdag 18 november 2010

Help Roel aan zijn dossiers

Mijn oude schoolvriend van het Haagse Montessori Lyceum en strijdmakker uit onze Ban-de-Bomtijd (periode van demonstraties tegen de atoombom) Roel van Duijn, wil zijn dossiers hebben van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), die tegenwoordig AIVD heet.
Roel, is behalve oud-Ban de Bommer vooral bekend als oud-Provo en Kabouter, oud-raadslid van Amsterdam en nog veel meer. Hij is jarenlang door die BVD-types in onopvallende regenjassen geschaduwd. Er moeten vuistdikke dossiers over hem zijn, en hij heeft ze nodig om - tussen zijn huidige werk als consulent liefdesverdriet door - zijn mémoires te kunnen schrijven.
Degene die gaat over het vrijgeven van dit soort dossiers is de minister van Binnenlandse Zaken. Volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft een burger het recht dit soort documenten op te eisen. Maar de minister kan zich erop beroepen dat publicatie het openbaarmaken van staatsgeheimen, werkwijzen van de dienst of details over nog werkzame agenten met zich meebrengt, en op grond daarvan het vrijgeven van de dossiers weigeren. Roel is nu bezig met een zaak voor de Haagse bestuursrechter om de minister te bewegen de dossiers - die toch merendeels betrekking hebben op oude zaken en omstandigheden - alsnog aan hem af te staan. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel, oud collega van Roel in de Amsterdams gemeenteraad, helpt hem met een handtekeningenactie. Bij deze doe ik daarom een oproep om naar de site van Harry van Bommel te gaan en een handtekening te plaatsen om Roel, met wie ik ooit nog eens een stukje Debussy op een schoolavond heb gespeeld (hij piano, ik cello) te helpen. Iedereen heeft recht op maximale openbaarheid over de manier waarop hij/zij in het verleden door veiligheidsdiensten is gevolgd. Help Roel aan zijn dossiers!

Geen opmerkingen:

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...