maandag 8 november 2010

Israel weigert oud-deelnemers Gaza Flotilla de toegang

De Nederlandse studente Anne de Jong, die in mei op het varend hulpkonvooi voor Gaza zat, is woensdag de toegang tot Israël ontzegd. Ze zat bovendien een nacht in de cel voordat ze op het vliegtuig terug werd gezet. 
De Jong (29) kreeg te horen dat ze het land niet in mocht omdat ze destijds op een van de schepen zat, die in mei door Israël met geweld werden gestopt in internationale wateren.
De Jong, die antropologie studeert aan de universiteit van Londen, was naar Israël gereisd om voor haar studie een congres over ontwikkelingshulp aan Palestina bij te wonen. Daar heeft ze te horen gekregen at ze tien jaar Israël niet binnen mag omdat ze met de schepen illegaal het land is binnengekomen. 
Israel heeft ook de Zweedse parlementariër Mehmet Kaplan en de in Zweden wonende kunstenaar (en voormalige Israeli) Dror Feiler uitgewezen. Beiden werden op de luchthaven Ben Gurion na hun landing opgepakt en later op een ander vliegtuig gezet. Ook zij hadden deelgenomen aan de Gaza Flotilla in mei en ook zij kregen te horen dat ze Israel 10 jaar niet in mogen. Feiler en de in Turkije geboren Kaplan hadden een klacht willen indienen tegen het Israelische leger dat bij de overval op de Gaza Flotilla eigendommen zoals een laptop en telefoons van hen heeft afgenomen en nooit teruggegeven. 
Een kleine twee weken geleden werd ook de Ierse Nobelprijswinnaar Mairead Maguire Corrigan Israel uitgezet. Zij had deelgenomen aan een andere poging naar Gaza te varen.

Geen opmerkingen: