vrijdag 26 november 2010

'Israelische politie licht de hand met wetten ter bescherming van kinderen en minderjarigen'

Silwan

Een  kind van 7 jaar in Silwan in Oost-Jeruzalem is woensdag zodanig door militairen geslagen dat hij in een ziekenhuis op de afdeling Intensive Care belandde. De jongen,  Adam Mansour Al Rishiq, was buiten bewustzijn en bloedde hevig, aldus zijn vader. Hij had enkele fracturen en kneuzingen.    
Fakhri Abu Diab, een lid van het plaatselijke comité dat opkomst voor de rechten van de burgers van Silwan, zei dat er botsingen waren geweest tussen burgers en de politie bij een protest tent die enkele maanden geleden opgezet was om te te protesteren tegen de voorgenomen sloop van een groot aantal huizen in Silwan. Abu Diab zei dat leden van de grenspolitie een aantal jongeren achterna zat en daarbij het 7 jaar oude jongetje daarbij met hun wapenstokken hadden geslagen.

Het nieuws onderstreepte nog eens het bericht dat een zestigtal medici, psychologen, pedagogen, sociaal werkers, schrijvers en volksvertegenwoordigers woensdag in een brief aan Israelische politieke leiders hebben geklaagd dat de politie de hand licht met wetten ter bescherming van minderjarigen tijdens haar nu al maanden durende acties tegen het verzet in de wijk Silwan. De ondertekenaars zeiden 'diep bezorgd' te zijn over 'de fysieke en psychische gezondheid van kinderen en jongeren en de manier waarop zij opgroeien in het licht van het gedrag van de politie met betrekking tot het arresteren en ondervragen van jongeren in dit gebied'.
Onder de ondertekenaars waren de vroegere rechter van de districtsrechtbank van Tel Aviv Saviona Rotlevi, de schrijver Yehuda Atlas, professor Daniel Bar- Tal van de Universititeit vn Tel Aviv, de emeritus hoogleraar criminologie van de Hebrew University Leslie Sabba, het vroegere plaatsvervangende hoofd van het Opnebaar Ministerie Yehudit Karp en de psychiater Ruhama Marton,  die tevens oprichtster is van 'Physicians for Human Rights'.
De brief was onder meer gericht aan premier Netanyahu, president Peres en Advocaat generaal Yehuda Weinstein en was verstuurd in de week waarin de Internationale Dag voor het Kind viel. Volgens de brief zijn in het afgelopen jaar meer dan 1200 kinderen in de leeftijd tot 18 jaar in Oost-Jeruzalem aangehoudenen ondervraagd die verdacht werden van het gooien van stenen. Onder hen waren kinderen van onder de 12 jaar. De ondertekenaars schreven dat er over het afgelopen jaar - en vooral de laatste maanden - een toenemend aantal getuigenissen van minderjarigen en hun familie was waaruit 'grove inbreuken bleken op de rechten van minderjarige verdachten en het gebruik van geweld tijdens hun detentie'. De briefschrijvers zeiden vooral bezorgd te zijn over de behandeling van kinderen onder de 12. Ze citeerden onder meer de getuigenis een kind van 8 dat in het midden van de nacht van zijn bed was gelicht en een ander van 10 die terugkeerde van een ondervraging met kneuzingen op zijn rug. De ondertekenaars wezen erop dat kinderen volgens de wet moeten worden ondervraagd door speciaal daarvoor opgeleide politiemensen in de aanwezigheid van hun ouders of andere familieleden, en niet 's nachts maar overdag, dat geweld uit den boze is, dat ze geen handboeien om mogen en dat detentie alleen een 'uiterste middel'' mag zijn. 

Geen opmerkingen:

Raketten Hamas richting Jeruzalem na Israelische aanvallen op al-Aqsa, Israelische tegenaanvallen doden 20 mensen

Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...