dinsdag 30 november 2010

In drie dagen 12 Palestijnen gewond in grensstrook Gaza, in Jeruzalem twee huizen gesloopt

Het Israelische leger heeft dinsdag vijf Palestijnen neergeschoten die ten noorden van Beit Lahya in hetr grensgebied van de Gaza-strook bezig waren puin te rapen dat ze tot grondstof voor cement wilden vermalen. Het Israelische leger zei eerst waarschuwingsschoten te hebben gelost en daarna op de benen te hebben gemikt. De vijf werden getroffen in een stuk land  waar ambulances hen niet konden bereiken. Ze werden daarom per ezelskar afgevoerd en en later met ambulances  verder vervoerd naar het Kamal Udwan ziekenhuis in Jabaliya. 

Maandag waren ook al drie mensen, onder wie een 15-jarige jongen,  neergeschoten in het noordelijke grensgebied van Gaza. Een van hen raakte ernstig gewond, een van de anderen liep een schotwond op die dwars door het bot van een been ging. Hij werd geopereerd en artsen zeiden dat herstel een half tot een heel jaar kan gaan duren.
Israel heeft  een strook van enkele honderden meters langs de grens tot 'no go zone' bestempeld. Omdat dit gebied ongeveer 20% van de landbouwgrond van Gaza uitmaakt en er bovendien nogal wat puin van in eerdere Israelische aanvallen verwoeste huizen ligt dat gebruikt kan worden voor het maken van cement (dat van Israel niet mag worden ingevoerd), wordt het gebied ondanks de risico's toch regelmatig bezocht. Deze week was het Israelische leger echter erg actief met het beschieten van 'indringers' in de zone. Sinds het begin van de week werden 12 mensen door schoten gewond. Zaterdag werd  ook een visser die op het strand bij Jabaliya in de zone aan het vissen was door zijn knie geschoten. In de hele maand november vielen er in totaal 25 gewonden door Israelische beschietingen in deze strook.
  
In de wijk Issawiya van Oost-Jeruzalem werden dinsdag door bulldozers een pas gebouwd huis verwoest en een drukkerij. Het huis van 125 vierkante meter behoorde aan Attiya Imteir en werd omvergehaald zonder ongeregeldheden. Bij de drukkerij, waarvan eigenaar Robin Ulayyan zei van tevoren geen bericht van de sloop te hebben gekregen, alleen een jaar geleden wel een zogenoemde 'stop work -order', leverde de sloop verzet op.Volgens omstanders werd een zwangere vrouw daarbij gewond. Volgens Israel waren de betreffende gebouwen zonder vergunning gebouwd.
Het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICADH) schat dat er 20.000 huizen in Arabisch Oost-Jeruzalem geen vergunning hebben, terwijl duizenden anderen een 'stop het werk order' hebben gekregen die hen gebiedt met bouwen te stoppen en een vergunning aan te vragen, die overigens vrijwel nooit wordt  gegeven.

Geen opmerkingen:

Raketten Hamas richting Jeruzalem na Israelische aanvallen op al-Aqsa, Israelische vergelding doodt 20 mensen in Gaza

Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...