donderdag 16 maart 2017

24uur nieuws uit Israel: huis en gewassen vernield, meisje neergeschoten, 2x levenslang voor chauffeur

Israel heeft dinsdagmiddag een huis van twee kamers gesloopt in Silwan bij Jeruzalem. De woning van steen met plaatijzeren dak werd door een politiemacht bestormd en door graafwerktuigen met de grond gelijk gemaakt omdat het bouwwerk geen Israelische vergunning had. Eigenaar Muhammad Abu Salih zei dat dit gebeurde zonder dat er van tevoren een waarschuwing was gegeven.
In de buurt van Bethlehem werd woensdagmiddag een 16 jarig meisje neergeschoten nadat ze, volgens de Israeli's, een ''ramaanval'' met een auto had willen uitvoeren. Op een bewakingscamera is te zien dat een auto met vrij grote snelheid van de weg raakt en wat paaltjes raakt. Het meisje, Fatima Jibrin Taqatqa,uit het dorp Beit Fajjar, werd daarna in de auto neergeschoten. Zij is naar een ziekenhuis gebracht. Er raakten geen Israeli's gewond.
Woensdagmorgen schoten Israelische militairen ook al een man neer die door een gat in ''de Muur'' ten oosten van Bethlehem naar zijn werk in Jeruzalem had willen gaan. Het was de 27-jarige Ahmad Radaideh, uit al-Ubeidiya ten oosten van Bethlehem. Hij werd met een schotwond in de heup opgenomen in het ziekenhuis van Beit Jala.

Eveneens woensdagmorgen vernielden de Israeli's geplante gewassen van Bedoeïenen bij de Nevatim kruising van weg nummer 31 door het veld om te ploegen.Het was de tweede achtereenvolgende dag dat zoiets gebeurde.Dinsdag deden werknemers van de Israelische Land Authority (ILA) hetzelfde met tarwe en haver aanplant van de Bedoeïenen uit de dorpen al-Surra, Tal al-Milih, en Kseifa in de Negev. Het vernielen van gewassen beleeft hoogtijdagen in deze tijd. Vorige week waren er drie achtereenvolgende dagen dat gewassen werden ondergeploegd in het Wadi al Niam gebied in de Negev. Volgens de ILA gebeurt dat omdat de gronden als eigendom van de staat Israel worden beschouwd.
Iets geheel anders gebeurde voor de militaire rechtbank in de nederzetting Ofer. Daar werd de 40-jarige Muhammad Majid Amayreh veroordeeld tot twee keer levenslange gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan een schietpartij op de Westoever die in July 2016 het leven kostte aan de Israelische kolonist rabbijn Mickey Mark. Drie van de familieleden van de rabbijn raakten daarbij gewond doordat zijn auto over de kop sloeg. Volgens de Israelische inlichtingendienst Shin Bet bestuurde Amayreh de auto van waaruit werd geschoten. De schutter, Muhammad al Faqih werd verleden jaar al na een jacht op hem geliquideerd, doorat het huis waarin hij zich schuilhield boven zijn hoofdmet de grond gelijk werd gemaakt.
Straffen als twee keer levenslang voor medeplichtigheid aan moord zijn uiteraard uitzonderlijk hoog. Zij zijn dan ook kenmerkend voor het repressieve karakter van de Israelische bezetting. Het mijns inziens zeer aanvechtbare vonnis van de militaire rechter luidde dat hij werd veroordeeld wegens moord en poging tot moord op de gezinsleden van de kolonistenrabbijn. Het executeren van de hoofdverdachte door boven zijn hoofd een huis te verwoesten is trouwens ook een staaltje van Israels bijzondere aanpak. Amayreh kreeg bovenop de twee keer levenslang nog een boete opgelegd van 250,000 shekel (50.000 euro).

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...