donderdag 16 maart 2017

VN commissie beschuldigt Israel van apartheid en beveelt expliciet BDS aan

Update (zie onderaan). Een organisatie van de Verenigde Naties woensdag een rapport gepubliceerd waarin Israel voor het eerst ervan wordt beschuldigd een ''apartheidsbewind'' te hebben ingesteld en een regime van rassendiscriminatie te hebben opgelegd aan het Palestijnse volk. Het concludeert dat Israel het gehele Palestijnse volk via zo'n apartheidsregime domineert en het spreekt zich expliciet uit voor het systeem van BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) om de apartheid te beëindigen en een rechtvaardige vrede af te dwingen.
Israel heeft het rapport krachtig van de hand gewezen. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Emanuel Nahshon vergeleek het, met de in Israel tegenwoordig gangbare subtiliteit, met ''Der Stürmer'', het blad van de Duitse SA uit de nazitijd. Woordvoerder Stephane Dujarric van de VN, zei desgevraagd over het rapport dat het is gepubliceerd zonder voorafgaand overleg met het VN secretariaat en niet de visie van de secretaris generaal weergeeft.
Het rapport is woensdag in Beirut gelanceerd.  Het heet ''Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid'' en is geschreven onder verantwoordelijkheid van de Economische en Sociale Commissie van de VN voor Westelijk Azië (ESCWA). De auteurs zijn Virginia Tilley, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Southern Illinois (en schrijver van een boek over een één partijstaat), en Richard Falk, oud speciaal rapporteur van de VN over de mensenrechten van de Palestijnen en emeritus hoogleraar internationaal recht aan de  universiteit van Princeton.
Het rapport geeft een gedetailleerde analyse van Israelische wetgeving, politiek en praktijk om duidelijk te maken hoe Israel een apartheidsbewind voert, onder meer door ''ingrijpen in de demografische samenstelling'' (demographic engineering).  Palestijnse inwoners worden op grond van het feit dat ze niet Joods zijn ''onderdrukt''. Palestijnen in Jeruzalem ervaren discriminatie op gebieden als ''toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, het creëren van banen, het recht om te wonen of te bouwen'' en ze krijgen te maken met ''verdrijvingen en de afbraak van hun huizen''.  Op de Westoever worden de Palestijnen geregeerd op basis van een systeem van "militaire wetten" terwijl hun buren, de Joodse kolonisten, worden geregeerd volgens de Israelische wet, aldus het rapport.
Palestijnse vluchtelingen en ballingen mogen niet terugkeren naar hun huizen in Israel en de bezette Palestijnse gebieden op basis van het feit dat zij een ''demografische dreiging'' vertegenwoordigen en dat hun terugkeer het ''demografische karakter van Israel zou aantasten''.
Behalve de aanbeveling aan regeringen om het systeem van BDS te steunen, beveelt het rapport ook aan dat de VN en haar lidstaten het ''Speciale Comité tegen de Apartheid, en het Centrum van de VN tegen Apartheid (die van 1976-1991 bestonden) te laten herleven", teneinde met gezag te kunnen  rapporteren over de Israelische politiek en praktijken die zijn gerelateerd aan de misdaad van de apartheid'', zo heet het in het rapport. Het voegt er een aanbeveling aan toe om een uitspraak te vragen van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag over de vraag of de middelen die Israel hanteert om de controle over de Palestijnen te handhaven gekwalificeerd kan worden als de misdaad  die is omschreven als apartheid.
Update: Onder-secretaris generaal van de VN en uitvoerend hoofd van ESCWA Rima Khalaf nam vrijdag ontslag onder druk van Secretaris generaal Guterres. Zij gaf er de voorkeur aan om te stappen in plaats van het rapport terug te trekken.
Het rapport werd van de website van ESCWA gehaald. Amerika heeft dit toegejuicht. Israel zei bij monde van  zijn VN ambasaduer Danny Danon dat het ontslag van Khalaf ''eigenlijk veel te laat kwam. Anti Isarel activisten hon niet thuis in de VN''.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Fake nieuws want je dient er bij te zetten dat de antisemiet ontslag nam omdat de Verenigde Nazi's haar voorstel niet accepteerde. Trump effect, want de ratten vrezen voor hun bijstandsuitkering, ook wel 'salaris' genoemd en dat zij uiteindelijk uit Amerika geschopt worden

https://www.washingtonpost.com/world/un-agency-head-quits-over-report-calling-israel-an-apartheid-regime/2017/03/17/bb591e98-0b3b-11e7-8884-96e6a6713f4b_story.html?hpid=hp_hp-cards_hp-card-world%3Ahomepage%2Fcard&utm_term=.411db6048fe7

Maar ja, het klinkt allemaal gewichtiger als je het bericht van antisemiet Abunimah op je blog plempt en de halve waarheid nog niet vermeld

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...