maandag 13 maart 2017

Politie in Jeruzalem schiet 25 jarige Palestijn dood

Ibrahim Mahmoud Matar

De Israelische politie heeft maandag bij de ''Leeuwenpoort'', één van de ingangen van de Oude Stad van Jeruzalem,  de 25-jarige Palestijn Ibrahim Mahmoud Matar doodgeschoten. Matar was een inwoner van Jabal al-Mukabbir, een wijk ten zuiden van de Oude Stad.
Volgen omstanders werd Matar met vier kogels afgemaakt en ging het om een koelbloedige executie. Volgens de politie zou hij, zoals de politie in dit soort gevallen altijd zegt, een mes hebben getrokken en twee agenten hebben aangevallen.
De schietpartij vond plaats aan het begin van de ochtend, vóór het ochtendgebed. Matar was één van de mensen die op weg waren naar de gebeden in de Aqsa moskee. De getuigen zagen een ruzie tussen een jonge man en een Israelische politieman in een politiepost bij de Leeuwenpoort. De man, die een stokl droeg, werd vervolgens naar buiten gewerkt en daar doodgeschoten. Hij stierf onmiddellijk, volgens de ooggetuigen. Zij voegden eraan toe dat het volstrekt  niet nodig was geweest hem dood te schieten, omdat de politie de situatie volledig in de hand had en Matar makkelijk had kunnen arresteren.
 Politiewoordvoerster Luba al Samri zei echter in een verklaring dat Matar twee agenten had aangevallen. Hij was in zijn  auto gekomen, en werd, toen hij via de Leeuwenpoort naar de Aqsa moskee wilde gaan, aangehouden om te worden onderzocht. Eenmaal binnen in de post zou hij echter een mes hebben getrokken en twee agenten licht hebben verwond. Een derde agent was de post daarop uitgelopen en had daarop Matar doodgeschoten, volgens al Samri. 
Later op de ochtend viel de politie Matar's huis in Jabal al Mukabbir binnen, haalde alles overhoop en arresteerde zijn ouders, zijn broer en zijn oom. Ook werd de toegang naar de Aqsa moskee via de Leeuwenpoort van half vijf to zes uur 's ochtends afgesloten, zodat veel Palestijnen niet aan het ochtendgebed konden deelnemen. 
De gebeurtenis speelde zich overigens af tegen de achtergrond van een algehele afsluiting van de Gazastrook en de Westoever ter gelegenheid van het joodse Purim feest. Dit feest viel  op afgelopen zondag. De Israelische afsluiting ging echter al in op vrijdagavond om middernacht en liep pas maandagnacht de 13e af om 12 uur 's nachts. Voor de Palestijnen in Jeruzalem, voor wie de afsluiting niet gold, gold weer wel dat alle mannen beneden de 50 van de Aqsa moskee werden geweerd. Mij (Abu P.) lijkt het niet onmogelijk dat de ruzie tussen Matar en de politie dat verbod als achtergrond had. 
De dood van Matar kan overigens bij worden geschreven op een lange lijst van vergelijkbare gebeurtenissen, waarbij met kolossale  vraagtekens de vraag kan worden gesteld of dit niet een nodeloze, en daardoor illegale executie was. De mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft langzamerhand  een waslijst van dit soort gevallen. Het is de moeite waard om daar een keer een kijkje te nemen, al; was het alleen maar omdat B'stelem in de door haar gemelde gevallen onderzoek heeft gedaan. Dat is meer dan de Israelische politie of het leger kunnen zeggen.           

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...