maandag 6 maart 2017

Israel sluit de grenzen voor iedereen die de nederzettingen of Israel zelf wil boycotten

Israel heeft maandag definitief een wet goedgekeurd die vreemdelingen buiten de deur houdt die voor economische, culturele of academische boycots van Israel zijn. Zij krijgen geen visa, worden niet toegelaten aan de grens en krijgen geen verblijfsvergunningen. Alleen de minister van Binnenlandse Zaken mag uitzonderingen maken op de regel als hij daar gronden voor aanwezig acht. 
De wet werd, in derde en definitieve lezing, aangenomen met 46 tegen 28 stemmen.  Hij geldt voor iedereen die ''willens en wetens in het openbaar een oproep tot boycot van Israel heeft gedaan die een redelijke mogelijkheid heeft te leiden tot het opleggen van een boycot, terwijl degene die de oproep deed zich bewust was van deze mogelijkheid''. Het is een formulering die is overgenomen van de wet uit 2011 die in Israel het aanhangig maken van zaken tegen BDS activisten mogelijk maakte. De wet geldt overigens niet alleen voor boycots van het hele land Israel, maar ook voor diegenen die oproepen tot het boycotten van ''gebieden of instituties onder controle van Israel'',  waarmee de nederzettingen en instanties in de bezette gebieden worden bedoeld.
Het ministerie van Justitie had een verzoek aan de Commissie voor Binnenlandse Zaken van de Knesset gedaan om een uitzondering te maken voor Palestijnen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Israel (bijvoorbeeld onder familieherenigingsprogramma's), omdat dit het waarschijnlijker zou maken dat de wet ongeschonden uit de strijd zou komen als hij zou juridisch zou worden aangevochten, maar dit werd geweigerd. ''Waarom zou ik iemand in mijn huis toelaten die de staat demoniseert en ondermijnt?"vroeg commissievoorzitter David Amsalem (Likud) zich af. ''We zijn niet bang voor kritiek, maar we hebben wel een gevoel van nationale trots.''
Bezalel Smotrich (HaBayit HaYehudi die een huis in een nederzetting bewoont dat is gebouwd op gestolen privé grond van Palestijnen, zoals Haaretz onlangs onthulde, maar dat terzijde) was het daarmee eens. ''Het is volledig proportioneel,'' zei hij. ''Iedereen die zich er niet voor schaamt een gunst of privilege van ons te aanvaarden, maar tijdens zijn proefperiode in ons gezicht spuugt, is de eerste die zijn verblijfsvergunning dient te verliezen.''   
Ayman Odeh, leider van de (Arabische) Gezamenlijke Lijst, was één van degenen die de wet scherp aanviel. Hij vertelde de Knesset dat hij tijdens zijn  recente trip naar de VS waar hij sprak op een congres van de (heel erg) gematigd progressieve organisatie J Street, ook contact had gehad met mensen van de radicalere organisatie ''Jewish Voice for Peace. ''Ik zag daar duizenden Joden die een boycot van de nederzettingen steunen. Dit zijn mensen die niet tegen de staat ageren, maar tegen de bezetting. Ik ben tegen de bezetting en voor een boycot van de nederzettingen die een oorlogsmisdaad zijn en diefstal van land van privé personen. De bezetting zal uiteindelijk van Israel overal een lepralijder maken.'' 
Ik kan Odeh alleen maar bijvallen. De wet delegitimeert niet alleen al die mensen die als geweldloos verzet tegen de bezetting BDS, een boycot van Israel, propageren, maar ook al diegenen die voor een boycot zijn van de nederzettingen en de instanties die ermee zijn verbonden. Israel maakt zich daarmee volstrekt belachelijk, want het maakt verzet tegen de nederzettingen die volgens het internationale recht illegaal zijn, in Israel zelf ook weer illegaal. Dat is dus de omgekeerde wereld.
Ondertussen is het knap lastig, deze boycot van de boycot. Heel wat mensen zullen nu vrienden en familie in Israel niet meer kunnen bezoeken, of  er geen interviews meer kunnen houden of onderzoek doen voor het schrijven van studies of boeken. Ikzelf wordt op beide manieren getroffen. Dat is een reden temeer om met nog meer kracht dan voorheen op te roepen tot Boycot, Desinvestment en Sancties. Waarschijnlijk is dat de enige manier waarop dit verknipte land nog ooit tot de orde kan worden geroepen.

15 opmerkingen:

frans zei

Wat een racistisch/fascistisch kutland is Israël in de loop van de jaren geworden, ik zou er echt niet meer naar toe willen. De kleine minderheid die niet achter dit beleid staat, zou gesteund moeten worden, maar ik ben bang dat het de komende jaren niet verandert. We/ik heb(ben) veel kritiek op Zuid Afrika gehad, maar met de huidige wetenschap is dit wel een graadje (of veel meer graden) erger geworden. Ik zou er trots op zijn als ik bericht van de Israëlische ambassade zou krijgen dat ik daar niet gewenst zou zijn.
Abu, ik lees al vele jaren je blog, ik ben er blij mee, ik krijg zo wat andere, minder gekleurde info over deze staat, het helpt me om mijn mening te vormen. Maar een gelukkiger mens word ik er niet meer van, jammer voor Israël. Ik hoop wel dat je doorgaat met je berichtgeving. Ook groeten aan Jaap die ik in het verleden eens heel erg verkeerd begrepen heb:-)

inke zei

Wat nu als de Internationale Gemeenschap Zionisten in hun landen zou weigeren omdat deze mensen de Bezetting niet alleen goedkeuren maar ook propageren en willen uitbreiden. De wereld zou te klein zijn met het gekrijs over anti semitisme .

Abu Pessoptimist zei

Inke,
Zionisten de toegang ontzeggen en alleen Joden toelaten, dat zou misschien een goede tegenmaatregel zijn, maar daar is de (Westerse) wereld nog lang niet aan toe. Voorlopig is duidelijk dat vooral hulporganisaties (Oxfam Novib e.d.) hiermee in moeilijkheden komen. Organisaties die hulp leveren en niet duidelijk afstand nemen van BDS of het zelfs steunen. Israel onderstreept zijn democratisch karakter nog eens, zullen we maar zeggen.

inke zei

Nee, ik weet dat de westerse wereld, politici de boterberg op hun hoofd zeer koesteren maar de hypocrisie is zo ontzettend stuitend!

M. van de Pol zei

@frans

Syrië of Saoedi-Arabie of Pakistan is misschien iets voor je en levert je de vrijheid die je zoekt. Vreemd dat je maatregelen tegen de antisemische BDS fascistisch noemt. Laat zien dat je van WOII niets hebt geleerd en dat je in een Orwelliaans universum woont.

NB In Z-Afrika staan blanken op de dodenlijst en worden met duizenden afgeslacht. Met dank aan simpeltjes zoals jij.

Abu Pessoptimist zei

"M.van de Pol'',
Misschien heb niet ik, maar de zionisten van destijds zich in de plaats vergist. Misschien was Uganda of Argentinië toch een betere plaats geweest om mensen weg te jagen, nederzettingen en muren te bouwen en iedereen die er anders over denkt buiten de deur te werken. Gewoon lekker schietgrage rechtse, moordende kolonisten onder elkaar Leuk pseudoniem trouwens weer, dat M. van de Pol.

Jaap Hamburger Broek in Waterland zei

@Frans.

Dank Frans, voor je groet, maar ik leef niet met een herinnering aan onbegrip van jouw kant.....haal het ook maar niet weer op, ik geloof je op je woord, en en de oorzaak kan net zo goed bij mij gelegen hebben...mogelijk wat ironie of sarcasme gebruikt; ik heb gemerkt dat ironie op social media veel misverstanden kan wekken.

HG,

JH

M. van de Pol zei

@Abu

Je hebt gelijk, Jeruzalem werd door de Arabieren gesticht en de de archeologische vondsten in Israël tonen overduidelijk het bewijs dat Arabieren de oorspronkelijke bewoners zijn.

Elisabeth zei

'M. van de Pol', het waren de Jebusiten hoor. De stad heette eerst 'Jebus' (naar de Jebusiten) of 'Urusalem' (‘de stad van de god Salem’).
‘De stad van de vrede’ is een latere volksetymologie.

M. van de Pol zei

@'Elisabeth'

Dat was nou niet bepaald het slimste antwoord dat je kon geven en dat ontgaat je duidelijk anders schreef je het niet

Gennadi zei

Het was inderdaad niet zo slim van je, Elisabeth. Jerusalem was de hoofdstad van Israel al 3000 jaar geleden, toen op de plaats, waar nu Amsterdam staat, alleen maar een groot moeras was. In Jerusalem stond de ARK en de twee TEMPELS. En in 3000 jaar lange geschiedenis geen enkele volk behalve Joodse volk claimde Jerusalem als de hoofdstad. Nou ja, behalve de 50 jaar geleden door de meneer Arafat verzonnen 'Palestijnse' volk.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi (en ''M. van de Pol''),
Ik begrijp niet waarom verwijzen naar de geschiedenis niet slim kan zijn. En naar de geschiedenis verwijzen is wat Elisabeth doet. Maar nu we het toch over geschiedenis hebben. Inderdaad waren de zionisten de enigen die Jeruzalem als hoofdstad hebben geclaimd. Dat komt doordat natiestaten met ''hoofdsteden'' een recente uitvinding zijn. In het Midden Oosten ontstonden ze pas in de 20ste eeuw, na de val van het Ottomaanse Rijk, Maar dat neemt niet weg dat Jeruzalem daarvoor honderden jaren een provinciaal centrum en bedevaartsoord was onder drie kalifaten en vervolgens opnieuw honderden jaren een bedevaartsoord en provinciale hoofdstad in het Ottomaanse Rijk voor de Palestijnse bevolking, die toen inderdaad officieel nog niet zo werd genoemd. (En intussen si Jeruzlaem ook geen bedevaartsoord meer, althans niet meer voor veruit de meeste moslims van deze wereld).

Meir zei

Behind every terrorist stand dozens of men and women, without whom he could not engage in terrorism. Actors in the war are those who incite in mosques, who write the murderous curricula for schools, who give shelter, who provide vehicles, and all those who honor and give them their moral support. They are all enemy combatants, and their blood shall be on all their heads. Now this also includes the mothers of the martyrs, who send them to hell with flowers and kisses. They should follow their sons, nothing would be more just. They should go, as should the physical homes in which they raised the snakes. Otherwise, more little snakes will be raised there.

Ayelet Shaked

Geweldig, een vrouw naar het hart van iedere vaderlandslievende Israëliër

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Dank voor dit staaltje authentiek fascistisch proza Een goede illustratie van de mentaliteit die op dit moment leidend is in het land van het ''uitverkoren volk''.

inke zei


They are all enemy combatants, and their blood shall be on all their heads.
Staat er ook niet zoiets in het Nieuwe Testament over Joden?
Iets andere bewoording maar wel eeuwen goed geweest voor het vinden en vervolgen van zondebokken.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...