woensdag 15 maart 2017

Israel sluit kartografisch centrum in Jeruzalem

Orient House

Israel heeft dinsdag het Instituut voor Kartografie en Geografische Informatie van het Arabische Studie Vereniging in Oost Jeruzalem gesloten en verzegeld en documenten en uitrusting van het centrum,, waaronder computers, in beslag genomen. Ook werd de directeur, de 65 jarige Khalil Tufakji uit Wadi Joz in Jeruzalem, gearresteerd.
Volgens een verklaring van Lubna al Samri van de Jeruzalemse politie vond de sluiting voor zes maanden plaats op last van minister Gilad Erdan van Veiligheid omdat het instituut zou opereren onder de vlag van de Palestijnse Autoriteit.Volgens Israel gaat dat in tegen de overeenkomsten van Oslo van de jaren '90. Het zou door de PA zijn opgezet om de ''registratie van land van Palestijnen in Jeruzalem in kaart te brengen",volgens al Samri.
In werkelijkheid  zou het echter zijn gesticht en betaald door de Palestijnse Autoriteit met de bedoeling te registreren welke Palestijnen bereid waren land in Oost Jeruzalem te verkopen aan Joden, opdat die ondervraagd zouden kunnen worden. Volgens haar verklaring werd dit verkopen door de PA afgedaan als ''diefstal van land''.
De werking van Palestijnse instituties in het ''herenigde Jeruzalem''is altijd een heet hangijzer geweest. De Arabische Studievereniging is een onderafdeling van het ''Orient House'' dat eigendom is van de familie al Husseini en dat in de jaren '80 en '90 diende als plaatselijk hoofdkwartier van de PLO. In 2011 werd het door de Israeli's onder luide protesten gesloten om nooit meer open te gaan. In totaal een twintigtal instituties, waaronder de Palestijnse Kamer van Koophandel, ondergingen hetzelfde lot. Ook zij zijn nog steeds dicht, in strijd met diverse resoluties van de Verenigde Naties, te beginnen met resolutie 476 van de Veiligheidsraad die de annexatie van Jeruzalem beoordeelde als van nul en generlei waarde.

1 opmerking:

frans zei

Hmm, Erdogan heeft snel geleerd van zijn Israëlische vrienden.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...