maandag 6 maart 2017

Israel doodt Palestijn die gezocht werd in het kader van de ''veiligheidscoördinatie'' met de PA

Basil al Araj

Israelische militairen hebben maandagochtend in al Bireh bij Ramallah na een twee uur durend vuurgevecht een Palestijn gedood. Het was de 33jarige Basil al Araj uit Walaja in het district Bethlehem. Hij moest de strijd opgeven nadat zijn munitie was opgeraakt. Volgens omstanders werd hij daarop door de Israelische militairen met meerdere schoten geëxecuteerd. Zij zagen hoe een dode man later aan zijn voeten uit het huis werd gesleurd waar hij zich schuil had gehouden. Het huis zelf was daarvoor ook gedeeltelijk vernield doordat de Israeli's er een anti tankraket op afschoten. 
Na de dood van al Araj braken onlusten uit. Twee mensen liepen schotwonden op.
Al Araj werd in april vorig jaar gearresteerd door de politie van de Palestijnse Autoriteit, samen met twee anderen, Haitham Siyaj en Muhammad Harb. Kort daarvoor had Mahmoud Abbas er tegenover de Israelische tv (kanaal 2) en het Duitse blad Der Spiegel over gepocht dat de Palestijnse veiligheidsdiensten iedereen zouden oppakken die plannen beraamde om aanslagen of verzetsdaden uit te voeren.
De arrestatie van al Araj en de twee anderen  trok destijds erg de aandacht, omdat zij zich aansloten bij een hongerstaking van drie andere gevangenen in de Palestijnse gevangenis, aangezien ze zouden zijn gemarteld. De drie, zo maakte de Palestijnse politie later bekend, waren in het bezit geweest van wapens, en munitie en kampeeruitrustingen. 
Nadat zij in september weer waren vrijgelaten, was de verwachting dat zij in het kader van de gezamenlijke ''draaideur politiek'' van de PA en Israel, onmiddellijk gevangen genomen zouden worden door de Israeli's. Dat gebeurde ook met Siyaj en Harb en twee anderen, die onmiddellijk in administratieve hechtenis (gevangenschap zonder vorm van proces) werden genomen.  In oktober deed een video de ronde waarop te zien werd hoe al Siyaj tijdens zijn detentie door Israelische veiligheidsmensen werd afgeranseld. Al Arraj bleek echter onvindbaar. Zijn huis in Wallaja werd meerdere heren bestormd en overhoop gehaald. Volgens de Israeli's werden daarbij vuurwapens gevonden. Pas deze maandag werd hij na een speurtocht van bijna zes maanden definitief gelokaliseerd. 
Volgens woordvoerder Micky Rosenfeld van de Israelische politie was al Araj ''het hoofd van een terroristisch cel die van plan was geweest aanslagen te plegen tegen Israeli's en en veiligheidstroepen''. In Palestijnse publicaties wordt hij een schrijver genoemd en een activist die in diverse organisaties was betrokken bij pogingen het Palestijnse verzet nieuw leven in te blazen, in weerwil van de collaborerende Palestijnse Autoriteit. Op een youtube filmpje is hij te zien tijdens een actie in 2011 tegen gesegregeerde Israelische bussen, waarin alleen kolonisten mogen meerijden.  Ook was hij een voorvechter van de geweldloze BDS (boycot van Israel). De manier waarop hij werd gedood wordt vergeleken met het executeren van een familielid van een Palestijn die door undercover agenten (onder wie een zoegnaamd zwangere vrouw) werd ontvoerd uit een ziekenhuis, en de Palestijn Muataz Washasha die in 2014 op een vergelijkbare wijze als werd vermoord.
Zijn dood zal zeker de kritiek aanwakkeren op de PA wegens haar voortgaande ''veiligheidscoördinatie'' in het kader waarvan zij al of niet gewelddadige Palestijnse vrijheidsstrijders uitlevert aan de Israelische bezettingsautoriteiten, waar hen nog meer martelingen en langdurige gevangenisstraffen te wachten staan.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...