donderdag 2 maart 2017

Kolonist schiet Palestijn dood in Zuid Hebron

Een Israelische kolonist heeft woensdag in de ook volgens Israelische maatstaven illegale ''outpost'' Havat Mor in zuidelijk Hebron (bij Yatta) een jonge Palestijn doodgeschoten. De man, de 25 jaar oude Saadi Mahmoud Ali Qaisiya uit het dorp al-Dhahiriya ten westen van Masafer Yatta, zou de outpost zijn binnengedrongen en een aanval hebben willen plegen met een mes (of, volgens de website Ynet zelfs twee messen). De kolonist raakte lichtgewond en kreeg volop medische hulp volgens de berichten, de Palestijn bloedde dood.
Volgens een legerwoordvoerder drong Qaisiya een huis binnen. Volgens Ynet liep hij rond en was de kolonist gauw naar huis gegaan om zijn geweer te pakken en werd hij achterna gelopen door Qaisiya. Kortom, de toedracht is onduidelijk. En zal dat ook altijd blijven. Het leger stelt namelijk geen onderzoek in.
Qaisiya was de tiende Palestijn die dit jaar werd doodgeschoten. Het gebied Masafer Yatta is één van de gebieden die door het Israelische leger in de jaren 70 tot “firing zone” (gebied waar met scherpe munitie wordt geoefend) is verklaard. Palestijnen zijn uit het gebied verjaagd en zij mogen er ook niet komen behalve met een speciale pas. Wél zijn er sindsdien een 3.000 Israeli's in het gebied gaan wonen, waaronder in de enderzetting Teneh Omarim, waar de ''outpost waar dit geberujde onderdeel van uitmaakt.
Qaisiya was niet de enige Palestijn die dezer dagen werd neergeschoten. In de intensieve care afdeling van het Hadassa Medisch Centrum ligt de 14 jaar oude Abdullah Haroun al-Anati uit het Shu'afat kamp bij Oost Jeruzalem met handboeien aan zijn bed geketend. Hij kreeg maandag een zogenaamde ''rubberkogel'' in de borst tijdens onlusten in het kamp.Volgens zijn moeder had hij met de rellen niets te maken, hij liep hij met haar en zijn jongere zusjes vanuit school naar huis, toen hij werd neergeschoten. Volgens haar liep hij iets vooruit en kwam hij zo in de onlusten terecht, waarin ook een negenjarig meisje gewond raakte door een rubberkogel aan haar voet. De kogel (een stalen cylinder met een rubber coating) ging door zijn linkerhand en veroorzaakte een zware bloeding in zijn long. De Israeli's beschuldigen Abdullah van het gooien met stenen. Zij verhinderden zijn moeder met hem te praten.
 Veertien 14 jaar en aan bed geboeid. (Ma'an)


Maandag werd ook een jonge vrouw (30) uit Kfar Aqab bij Jeruzalem bij het Qalandiay checkpoint in haar benen geschoten omdat ze een handtas op een ''verdachte manier'' vasthield. De vrouw liep het checkpoint binnen via de weg voor auto's en niet voor voetgangers. Het Qalandiaya checkpoint staat er bekend om dat dit soort misverstanden vaker voorkomt. In 2016 werden hier vijf mensen doodgeschoten, onder wie een 23 jarige vrouw en haar 16 jarige broer, Maram en Ibrahim Abu Islmail, die eveneens het verkeerde traject  namen. Volgens de Israeli's zouden ze een aanval hebben willen plegen. Volgens ooggetuigen was daar geen sprake van en waren ze ongewapend. De vrouw was vijf maanden zwanger en werd door haar broer begeleid naar de dokter in Jeruzalem. Een onderzoek naar de toedracht werd door het leger gestaakt, nadat bleek dat gehuurde veiligheidsbeambten de schoten hadden gelost.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...