zaterdag 25 maart 2017

Opnieuw strijd in Palestijns Ain al Hilweh kamp in Libanon


Strijd in Ain al Hilweh (de foto is van 2015, ook toen vielen er doden).

Drie Palestijnen zijn gedood en tenminte ook drie zijn gewond geraakt bij vuurgevechten in het Ain al Hilweh kamp in Zuid Libanon die daar donderdagnacht en vrijdag woedden. Volgens het Libanese persbureau National News Agency was de aanleiding een persoonlijke ruzie  die uitgroeide tot een clash tussen leden van de Fatah beweging en de islamistische beweging Jund ash Sham. Een staakt het vuren hield het niet. Vrijdag waren winkels en de groentemarkt in het kamp gesloten en werd tevergeefs geprobeerd tussen beide kanten te bemiddelen.
Vorige maand kwamen een 18-jarige en een 12-jarige inwoner van het kamp om bij een soortgelijke strijd. Toen waren er acht gewonden.In december vielen er twee doden en tenminste vijf gewonden. UNRWA, de VN hulporganisatie voor de Palestijnen stopte toen tijdelijke haar activiteiten in het kamp.
Het Ain al-Hilweh kamp huisvest 54,116 geregistreerde vluchtelingen die in 1948 kwamen uit wat nu Israel is Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië is het aantal inwoners echter gestegen tot een geschat aantal van rond de 120.000 nu. Armoede, slechte woonomstandigheden en ontbrekende infrastructuur  zijn normaal voor het kamp. In Libanon is de armoede onder de Palestijnen volgens UNRWA sowieso het grootst van alle landen waar de organisatie werkt.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...