zondag 12 maart 2017

Israel pakt schrijfster op in verband met te verschijnen boek

 Khalida Ghusheh

 Israel heeft zaterdagochtend de schrijfster Khalida Ghusheh opgepakt vanuit haar huis in de wijk Beit Hanina van Oost Jeruzalem. De schrijfster mocht vanuit het politiebureau in de nederzetting Neve Yaacov haar zaakwaarneemster, Amani Abd al-Karim, bellen. Abd al Karim meldde dat Ghusheh had gezegd dat voordat ze werd meegenomen haar huis overhoop was gehaald en dat ze een advocaat nodig had.
Ghusheh's arrestatie, zo meldde de zaakwaarneemster, had te maken met haar boek Masida Abu Awk (De Jakhalzen val) dat in oktober zal verschijnen. Het boek gaat over de rol van Palestijnse verklikkers die werken voor Israel.
De arrestatie van Ghusheh doet denken aan het lot van de Palestijns Israelische dichteres Dareen Tatour, die in oktober 2015 werd opgepakt wegens de publicatie van haar gedicht “Qawim ya sha’abi, qawimhum” (Verzet je, mijn volk. verzet je tegen hen).
Tatour zat sindsdien vast in drie verschillende gevangenissen en heeft nu nog altijd huisarrest. Ze mag per week zes uur haar huis verlaten en heeft een enkelband om, ondanks het feit dat Internationale PEN organisatie, diverse schrijvers en journalisten en een aantal Palestijnse leden van de Knesset, het voor haar hebben opgenomen. Haar proces loopt nog. Ze kan enkele jaren gevangenisstraf verwachten. Het verhaal van de belachelijke rechtsgang tegen haar valt hier te lezen.
De arrestatie van Tatour en van Ghusheh vindt plaats in het kader van een sinds 2015 verscherpte actie van Israel tegen publicaties, waarbij ook met name vrijheidstraffen van maanden en zelfs jaren zijn opgelegd voor bijvoorbeeld Facebook publicaties. Israel rechtvaardigt deze verscherpte inbreuken op de vrijheid van meningsuiting met het argument dat het gaat om ''ophitsing'' die verzet aan zou wakkeren.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...