zaterdag 11 maart 2017

Joods Nederland kiest ......voor de blonder Lijder, zijn klonen en christelijk klein rechts

De verkiezingen naderen en iedereen stort zich erop. Zo ook het  Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW). Het blad organiseerde een enquête waarvan de uitslag deze week werd gepubliceerd. Hoe representatief die is, is een beetje de vraag want de formulieren zijn uitgedeeld aan lezers van het NIW zelf, en verder via e-mail en sociale media ''gedeeld door particulieren en een aantal Joodse organisaties, waaronder liberaal-Joodse gemeenten in Amsterdam, Gelderland en Twente, de NIHS, het NIK, Crescas, het CIDI en de Joodse jeugdbeweging Haboniem''. Er waren 814 reacties.
Volgens het NIW zelf geeft de uitslag waarschijnlijk hoogstens een indicatie. En waarschijnlijk is dat juist. Maar dat is meer dan gezegd kan worden van de manier waarop het NIW de enquete interpreteert. Het blad verklaart namelijk dat
''angst voor moslims onder Joden niet [leidt] tot rechtspopulisme. Anders dan de landelijke teneur, zegt slechts 10 procent van Joods Nederland voor de PVV te kiezen tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen''.
Dat is een hoogst tendentieuze uitleg van de eigen cijfers. Het NIW geeft verder geen percentages, maar als we naar de figuur hierboven kijken, zien we dat naast de 19 zetels die de PVV zou krijgen als het stemgedrag van de geënquêteerde Joodse kiezers landelijk zou worden gevolgd, er ook nog eens 6 naar het racistische Forum voor Democratie van Thierry Baudet zouden gaan en nog eens 5 naar het niet minder griezelige semi fascistische clubje VNL van Jan Roos, en de bij de geblondeerde lijder weggelopen Van Klaveren en Bontes. Samen zijn dat 30 zetels, evenveel als de Joodse kiezers aan de VVD geven. (En bij de VVD noemt het NIW wél een percentage: 17 procent).
 Behalve deze stemmen voor populistisch ultra rechts zou nog eens 10 procent op de ChristenUnie stemmen (18 zetels) en zou ook onze eigen polder Taliban, de SGP, 12 zetels krijgen. Bij elkaar is dat goed voor een ultra rechts blok van 60 zetels. Samen met de 30 zetels van de VVD levert het een solide rechtse tot ultra rechtse Tweede Kamer meerderheid van 90 zetels op. 
De reden waarom Joodse Nederland (of in ieder geval dat deel dat op de enquete reageerde) zo super rechts stemt, is niet ver te zoeken. Het gaat om Israel. Kritiek op het wrede, illegale beleid van Israel jegens de Palestijnen wakkert de angst aan voor antisemitisme; 48 procent is zelfs bang voor fysiek geweld, en dan meer specifiek voor Nederlanders met een ''migratie achtergrond''. Driekwart ziet in hetzelfde kader de islam als een bedreiging voor Europa, driekwart is ervan overtuigd dat de islam gewelddadiger is dan andere culturen en niet minder dan 90 procent vindt dat de overheid meer geld moet uittrekken om antisemitisme en discriminatie onder die groep mensen te bestrijden. Nog eens 67 procent vindt trouwens ook, in strijd met de vrijheid van meningsuiting, dat BDS activisten (voorstanders van een boycot van de nederzettingen of van Israel) geweerd moeten worden van de Nederlandse universiteiten.
Het is, zelfs al is het maar een indicatie, een heel zorgelijk beeld. Nederlandse Joden identificeren zich kennelijk zozeer met Israel dat zij geen oog hebben voor de verwerpelijke kanten van het beleid van Jeruzalem. Ze verrechtsen daardoor op een vergelijkbaar griezelige manier als de meerderheid in Israel zelf en worden bet zo racistisch. Bespreekbaar is dat Israelische beleid allang niet meer.  Het is daardoor een trend die verder wordt versterkt, waardoor ook het isolement en de verrechtsing van de Nederlandse Joden in de toekomst nog verder zal doorzetten. Niemand in Joods Nederland schijnt nog de moed of de mogelijkheid te hebben hiertegen wat te beginnen, bijvoorbeeld door het debat open te breken. Maar misschien is er trouwens ook al niets meer aan te doen en moeten we gelaten afwachten hoe en wanneer de wal het schip zal keren.

4 opmerkingen:

Elisabeth zei

Het NIW is een extreemrechts blaadje geworden. Ik hoop dus maar dat deze cijfers echt bij de achterban van het NIW horen en niet representatief zijn voor Joods Nederland. De vraag is dus ook hoeveel Joden in Nederland een abonnement hebben op het NIW.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Mee eens, maar ik vrees het ergste.

Anoniem zei

De NIW cijfers kloppen niet. "... zegt slechts 10 procent van Joods Nederland voor de PVV te kiezen", dan zijn dat 15 zetels, geen 19 (19 zetels=12,5% oftewel 1 van de 8 stemmen).

"17% VVD" zou overeenkomen met 26 zetels, niet 30 (=20%).

De noemer 'restzetel' verraadt dat er geen gezonde statistiek is gebruikt.

Egbert

Abu Pessoptimist zei

Egbert,
Je hebt gelijk, behoorlijk knullig. Ik heb me vooral op hun interpretatie gestort, maar had ook wel naar hun berekening kunnen kijken, zie ik nu.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...