vrijdag 24 maart 2017

Israelische soldaten beschieten auto: één tiener gedood, drie levensgevaarlijk gewond

Muhammad al Hattab
Israelische militairen hebben donderdagavond een 17 jarige tiener doodgeschoten en drie andere tieners levensgevaarlijk gewond bij de beschieting van een auto in het Jalazoun kamp vlakbij de nederzetting Beit El, in de buurt van Ramallah .
De dode tiener werd geïdentificeerd als de 17 jarige Muhammad Mahmoud Ibrahim al-Hattab, die schoten in de borst en schouder had opgelopen. De andere drie waren de 18-jarige Muhammad Hattab, de 18-jarige Jassem Muhammed Nakhla, en de 18-jarige Muhammed Musa Nakhla. Alle drie zijn opgenomen in het Regeringshospitaal in Ramallah. Hun toestand is kritiek.
In het Jalazounkamp braken rellen uit. Later werd ook een protestmars gehouden in Ramallah waar werd aangedrongen op een algemene staking.
Palestijnse ooggetuigen ter plaatse vertelden Ma'an News dat de vier tieners in hun auto bij de ingang van het kamp zwaar onder vuur waren genomen door militairen vanuit een betonnen wachttoren van de nederzetting Beit El.
Een Israelische legerwoordvoerder vertelde een ander verhaal. Hij zei dat de ''verdachten uit een auto stapten en molotovcocktails naar de nederzetting hadden gegooid. ''Militaire strijdkrachten hebben in antwoord op deze dreiging het vuur op de verdachten geopend. Er werden enkele treffers waargenomen. De verdachten namen daarop de vlucht.'' De woordvoerder had geen commentaar op de mededeling dat op de jongens was geschoten toen zij in de auto zaten. En evenmin op de mededeling dat dit was gebeurd vanuit een wachttoren. Maar geen nood. De kogelgaten in de auto, de gesneuvelde ruiten ervan en het bloed op de zittingen, zullen nooit worden verklaard. Getuigenissen van Palestijnen tellen namelijk helemaal niet mee in een Israelisch onderzoek. Daarin wordt alleen naar de militairen zelf geluisterd. Dus dat zit wel goed.

De mensenrechtenorganisatie B'tselem kwam intussen vrijdag met een verhaal dat een jongetje van acht jaar door 12 tot 15  zwaarbewapende soldaten was meegenomen om in Hebron verdachte andere kinderen te gaan identificeren die een molotovcocktail zouden hebben gegooid naar de nederzetting Kiryat Arab, die aan Hebron grenst.
Het jongetje (op kousenvoeten want hij was net met zijn moeder in het huis van zijn grootouders gearriveerd en merkte toen hij zijn schoenen al had uitgedaan dat hij een speelgoedje miste, waarop hij tegen de wens van zijn  moeder weer naar buiten was gegaan om dat te gaan zoeken), werd huilend  wel een uur lang meegenomen door de soldaten en kreeg opdracht stenengooiers en molotovcocktailgooiers aan te wijzen. Het feit dat zijn moeder de soldaten vertelde dat het jongetje helemaal niet uit die buurt kwam en daar dus niemand kende, werd door de goed getrainde militaire eenheid vanzelfsprekend volledig genegeerd. Palestijnen kunnen je immers wel van alles wijsmaken.  Een medewerkster van B'tselem maakte er een video opname van.
(Screenshot B'tselem)

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...