dinsdag 14 maart 2017

Protest in Ramallah tegen veiligheidscoördinatie en optreden PA politiemacht

Een flinke menigte heeft maandagmiddag in Ramallah gedemontreerd tegen het optreden van de ''veiligheidstroepen'' van de Palestijnse Autoriteit tijdens protesten tegen de PA afgelopen zondag. De PA politie zetten toen deze ME in tegen mensen die demonstreerden tegen een zitting van de PA rechtbank in Ramallah over de zaak van vijf mensen die van verboden wapenbezit werden beschuldigd. Een van de vijf, de activist Basil Araj, werd vorige week door Israelische troepen geëxecuteerd na een belegering van twee uur. De vier anderen zitten gevangen in Israelische gevangenissen onder ''administratieve detentie'', dat wil zeggen zonder vorm van proces. De zaak heeft veel woede opgewekt, omdat dit wel één van de duidelijkste voorbeelden is van hoe de ''veiligheidscoördinatie'' tussen de PA en Israel leidt tot doden en gevangenen onder de Palestijnen.    
 Bij de demonstratie van afgelopen zondag in Ramallah werden demonstranten afgerost en werd en flink met traangas geschoten.
Er vielen 11 gewonden onder wie Mahmoud Araj, de vader van de gedode Basil. Anderen die werden aangevallen waren journalisten als Jihad Barkat van de Palestijnse tv, de cameraman van de Jordaanse Roya tv, Muhammad Abu Shusha, diens collega de verslaggever Hafith Abu Sabra, de versalggever van het agentschap Watan in Ramallah, Ahmad Milhem, en de advocaten Omar Assaf en Farid al-Atrash. De laatste, die vergeefs een beroep op de PA had gedaan om de vreedxame demonstratie ongemoeid te laten, verloor na zijn aframmeling het bewustzijn.
Afgezien van dit prolitieoptreden werd overigens die zondag  ook een mars tegen de zitting van de PA rehctbank uit elkaar geslgen die werd gehouden bij het Deheishe kamp in Bethlehem. Die avond waren er rellen in het kamp, waarbij de PA politie met scherp op de demonstranten schoot. Afgezien van deze demonstratie waren er overigens ook (kleinere) protestbetogingen in Haifa, Beirut en New York.
De demonstranten van maandag eisten dat de politiemensen die verantwoordelijk waren geweest voor het optreden van de ME van de PA zouden worden berecht. Ze riepen slogans tegen het zogenaamde ''vredesproces'', voor een gewapende revolutie en tegen ''de militaire regering''.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...