Egyptische veiligheidsagenten houden toezicht op het Tahrir plein bij de herdenking van de vijfde verjaardag van de revolutie die president Mubarak verjoeg. (Foto HRW)
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft een rapport gepubliceerd over iet dat eigenlijk iedereen al weet: dat in het Egypte van president Abdel Fattah al Sisi op grote schaal wordt gemarteld. In het rapport van 63-paginas “‘We Do Unreasonable Things Here’: Torture and National Security in al-Sisi’s Egypt” stelt HRW dat zowel de gewone politie als de Nationale Veiligheidsagenten routinematig technieken inzetten als slaan, elektrische schokken, het langdurig mensen in uiterst onaangename en pijnlijke posities houden en soms ook verkrachting. Klachten van slachtoffers worden door Officieren van Justitie genegeerd of leiden soms tot nieuwe dreigementen.
Joe Stork, de onderdirecteur Midden Oosten van HRW, stelt dat “president al-Sisi feitelijk de politie en de nationale veiligheidsmensen het groene licht heeft gegeven om martelingen toe te passen wanneer ze dat maar willen. Het feit dat het onbestraft blijft laat de burgers geen hoop dat er recht zal worden gedaan.''
HRW interviewde 19 slachtoffers en familie van een 20ste slachtoffer van martelingen tussen 2014 en 2016, plus advocaten en mensenrechtenadvocaten. Ook werden tientallen rapporten over martelingen doorgenomen van Egyptische mensenrechtenorganisaties. De technieken, zo bleek, worden in het hele land gebruikt en verschillen al meerdere jaren nauwelijks van elkaar.
Sinds de coup van 2013 die al Sisi aan de macht bracht hebben de autoriteiten tenminste 60,000 mensen opgepakt, waarbij honderden vaak maanden verdwenen. Ook werden honderden doodvonnissen uitgesproken, en werden duizenden mensen berecht door militaire rechtbanken.
Verder werden er tenminste 19 nieuwe gevangenissen opgericht om de toevloed van gevangenen, meest van de Moslim Broederschap (of vermeende leden of sympathisanten van de Broederschap) te verwerken.
HRW stelde vast dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een soort productielijn heeft ontwikkeld om via mishandeling informatie te vergaren omtrent mogelijke verdachten, of om zaken (die vaak worden verzonnen) tegen hen in elkaar te zetten. Die lijn verloopt van willekeurige arrestaties, via marteling en ondervraging tijdens periodes waarin de verdachten onvindbaar zijn, tot het presenteren van de verdachten aan een Officier van Justitie die hen meestal onder druk zetten om hun bekentenissen gestand te doen, en die vrijwel nooit reageert op klachten over misstanden.
De ex gevangenen vertelden dat martelingen beginnen met het toedienen van elektrische schokken op een uitgeklede gevangene, wiens handen zijn gebonden en die is geblinddoekt, terwijl ook klappen worden uitgedeeld met stokken en metalen staven. Als de verdachte geen bevredigende antwoorden geeft, worden het voltage en de duur opgevoerd van de schokken, die overigens bijna altijd worden toegediend aan de genitaliën.
Daarna worden twee types onhoudbare posities ingezet. In de ene wordt de verdachte opgehangen aan zijn achter hem gestrekte armen. Dat levert heftige pijn aan armen en schouders op en leidt soms tot armen die uit de kom gaan. Bij de tweede positie, ''de kip'' geheten of ook wel ''de grill'', worden de armen en de knieën van de verdachte aan weerszijden van een ijzeren staaf bevestigd, zo dat de staaf zit tussen de holte van hun ellebogen en de achterkant van hun knieën. Hun handen worden daarbij boven hun scheenbenen aan elkaar gebonden. Als de staaf wordt opgetild hangen de verdachten als een kip aan het spit, met als gevolg heftige pijn aan schouders, knieën en armen. Ze worden soms uren achtereen in deze posities gehouden en onderwijl gaan dan ook de slagen, schokken en ondervragingen door.
Martelingen in Egypte werden eerder gerapporteerd, HRW deed dat voor het eerst in 1992. Het bewind van al Sisi heeft de praktijken van de tijd van president Mubarak sinds 2013 echter nog verfijnd en uitgebreid. Dat gebeurde, volgens HRW, in een klimaat waarin het onmogelijk is dat diegenen die martelen worden vervolgd, zodat de slachtoffers vaak niet eens meer moeite doen om een klacht in te dienen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand
Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
1 opmerking:
En wat had Morsi ook alweer fout gedaan? Een stuk minder lijkt me.
Een reactie posten