dinsdag 12 september 2017

Afrikaanse landen zeggen top met Israel af na Palestijnse druk

Een topconferentie tussen een aantal Afrikaanse landen en Israel, die in oktober plaats zou moeten hebben in Lomé, de hoofdstad van Togo, is afgezegd. President Faure Gnassingbé van Togo heeft dat meegedeeld aan de Israelische premier Netanyahu  premier Netanyahu.
De annulering valt samen met een politieke crisis in Togo. Maar Palestijnse druk en toezeggingen van diverse landen dat ze de top zouden boycotten zijn de waarschijnlijk de echte redenen voor het annuleren. Volgens een verklaring van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken had Gnassingbé aan Netanyahu gevraagd om uitstel, omdat ''het succes van deze belangrijke gelegenheid om een uitgebreide en gecompliceerde voorbereiding vragen''. Maar volgens een verklaring van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken was de reden Palestijnse diplomatieke druk geweest op last van president Mahmoud Abbas.
Het Palestijnse ministerie noemde de Afrika-Israel top ''vooral een Israelische poging om Israels invloed op het Afrikaanse continent te vergroten en het continent afhankelijk te maken van Israelische technologie en kennis''. ''De Arabische Liga, samen met de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en andere Arabische en islamitische groepen en parlementen van Arabische landen'' hadden ''diverse initiatieven ontwikkeld om de top te verhinderen'', aldus het Palestijnse ministerie. Diverse bronnen meldden dat Zuid Afrika, Sudan en de Noordafrikaanse landen Algerije, Tunesië, Marokko en Mauretanie hadden aangekondigd dat ze de top zouden boycotten.
De annulering (het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het ''uitstel'', maar er is geen alternatieve datum genoemd) is een klap voor premier Netanyahu, die van de top een belangrijke gelegenheid had willen maken om de diplomatieke en economische relaties relaties met Afrika te versterken. Nog een week geleden, schrijft Haaretz, noemde hij de conferentie een ''terugkeer van Israel in Afrika'' en een voorbeeld van het feit dat de wereld meer dan voorheen bereid was relaties met Israel te verbeteren ook zonder dat er een akkoord met de Palestijnen tot stand was gekomen. Als er een akkoord was geweest, iets wat Israel nog steeds wilde, aldus Netanyahu, was makkelijker geweest, maar zonder akkord ging het ook. En ten opzichte van vroeger was dat volgens hem een ''grote verandering''. 
Op de conferentie, die zou hebben plaatsgehad onder het motto ''Bruggen bouwen naar meer gedeelde welvaart'', zouden methoden aan de orde zijn gekomen om samenwerking te vergroten op het gebied van technologie, ontwikkeling en veiligheid. Israel zou ook zijn export van wapens verder hebben willen vergroten. Israel was van plan zichzelf te presenteren als wereldleider op het gebied van veiligheid en terrorismebestrijding, aldus Haaretz. 

Geen opmerkingen:

Sinds 7 oktober 2023 nu 833 Palestijnen op de Westoever gedood, waarvan 170 kinderen

Israelische acties in Tulkarem op de Westoever en het aangrenzende Nur Shams kamp hebben tenminste acht Palestijnen het leven gekost, onder ...